Silicon Valley: Grønne ideer kur mod krise

Trods de dystre udsigter for verdensøkonomien forsøger Silicons Valleys mange teknologivirksomheder og investorer at fastholde optimismen. Teknologi er ikke problemet, men løsningen på mange af verdens problemer, lyder mantraet i Silicon Valley i Californien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAN FRANCISCO: Fremtiden ligger lige for, når man kører en tur ned ad Silicon Valleys solbeskinede hovedgade, den tresporede motorvej 101. De mange Obama-mærkater vidner om en overvældende støtte til den 47-årige kommende præsident, og intet andet sted i klodens største økonomi findes der så mange hybridbiler, en kombination af benzin- og elmotor.

Dertil kommer naturligvis verdens største koncentration af teknologivirksomheder her i Silicon Valley, erhvervslivets globale drømmefabrik. Området på størrelse med Fyn rummer en række store som små teknologivirksomheder, der er stærkt medvirkende til at gøre Californien til verdens ottendestørste økonomi.

Men ved indgangen til 2009 er stemningen blandet. Verdensøkonomien skranter gevaldigt, og finanskrisens kolde vinde er også nået til Silicon Valley, ikke mindst hvad angår udsigterne for det nye år. Forbruget af computere og software vil falde med hele otte procent på verdens vigtigste markeder, USA, Europa og Japan, i 2009, lyder vurderingen fra investeringsrådgiverne hos Goldman Sachs.

Silicon Valley har allerede taget forskud på sorgerne ved at banke arbejdsløsheden op til syv procent – alene i fjerde kvartal 2008 blev der 38.000 færre job, oplyser Bloomberg News.

Kendte navne som HP, Sun Microsystems, AMD og Adobe har sagt farvel til mange medarbejdere, og selv Silicon Valleys duks, Google, har for første gang oplevet modgang, specielt på Wall Street. I starten af 2008 lå Googles aktiekurs på den rigtige side af 700, og et år senere er den faldet med mere end 50 procent til ca. 300.

Indtil videre har Google dog taget krisetegnene forholdsvist roligt. Man har begrænset sig til at skære i nogle af de mere luksuriøse medarbejdergoder, der inkluderer femcifrede bonuser, børnehaver, gourmetkantiner, frisørordninger, firmabiler etc.

Bedre end sidst
I det hele taget er panikken til at overse i Silicon Valley. Det skyldes dels den traditionelle amerikanske optimisme dels Silicon Valley-nørdernes urokkelige tro på teknologiens uovervindelighed.

»Her i Silicon Valley er tingene anderledes. Der er så meget innovation, og mennesker fra hele verden kommer hertil, fordi det er her, man virkelig kan få gang i sin virksomhed, arbejde med venture-kapital og få adgang til talent, som du ikke ville kunne noget andet sted i verden.« fortæller Michael Gregoire, direktør hos rekrutteringsfirmaet Taleo til BBC.

Desuden har man set værre i Silicon Valley. For otte år siden, da dotcom-boblen brast, gik det virkelighed hårdt for sig. Hele sektorer blev udslettet, og mere end 200.000 mennesker eller omkring en femtedel af arbejdsstyrken blev sagt op.

Dengang var techindustrien og Silicon Valley i orkanens øje og hovedårsagen til miseren. Denne gang bliver techindustrien blot ramt af dønningerne fra finanskrisen som så mange andre brancher, og man har lært af dotcom-krisen, siger Richard Carlson fra analysefirmaet Spectrum Economics til den lokale avis, San Jose Mercury News.

»Vi kommer ikke til at opleve de samme skøre ting som sidste gang. Ingen finansierer ti nye virksomheder, når man kun har råd til to, og ingen bygger ti nye kontorbygninger, når der kun er brug for to.«

Moderen til alle markeder
Og så var der det med fremtiden. Silicon Valley har allerede gang i en række projekter og nye teknologier, der skal redde verden og producere ny rigdom til de energiske, dygtige og heldige.

Det mest omtalte og kapitalintensive område er »clean tech«, grøn teknologi, der skal afhjælpe klodens påtrængende klimaproblemer.

Silicon Valleys førende VC-firma såsom Kleiner Perkins Caufield & Byers satser således stort på grøn teknologi og har netop afsat en halv milliard dollar til nye investeringer, fortæller partner John Doerr.

»Det er moderen til alle markeder, dette århundredes største økonomiske mulighed,« lyder hans vurdering.

Med satsningen på grøn teknologi bevæger Silicon Valley sig samtidig uden for den traditionelle tech-sfære med investeringer i så forskelligartede områder som vindteknologi, brændselsceller, solenergi og biotek.

Et andet område, man forventer sig meget af i de kommende år, er »haptics«, et begreb vi lige så godt kan vænne os til, sigerteknologieksperten Paul Saffo.

Haptisk interface går ud på at styre computere og andre apparater gennem berøring og bevægelser snarere end at bruge tastatur og mus.

Tidlige tegn på teknologien kan allerede ses i nogle af tidens mest succesrige anordninger som Apples iPhone (berøring) og Nintentos Wii spilkonsol (bevægelse), og haptiske interfaces vil revolutionere måden, vi interagerer med teknologien på, fortæller Pau Saffo til BBC.

Der er således nok at tage fat på, og fremtiden er allerede begyndt i Silicon Valley.