Sikkert køkkenudstyr løb med sejren

Den danske vinder sender kogeudstyr til Bhutan, og sørger for at den fattige del af befolkningen kan lave mad på en sikker måde.

Indiske Depak Ashwani løb med sejren for Danmark. Firmaet Dazin hjælper verdens fattigste med at skaffe sikkert kogeudstyr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Deepak Ashwani kommer oprindeligt fra Indien. Han har boet i Danmark i cirka to et halvt år, og løb med sejren for Danmark i Ben&Jerry´s Join Our Core- konkurrence i London. Deepak Ashwani arbejder som projektleder i virksomheden Dazin, som er et datterselskab af cateringfirmaet Kogepunktet. Dazin sælger brændselspiller til blandt andet Bhutan.

Rigtig mange mennesker dør hvert år i verdens fattigste lande som følge af madlavning over åben ild. Både fordi flammerne kan være for ukontrollerbare, men også af røgforgiftning. Derfor tænkte folkene bag Dazin, at de ville udvikle en model, så de kunne undgå, at så mange dør, fordi de skal lave mad.

Dazin leverer et gratis komfur og gratis brændselspiller til fattige familier. Familierne skal til gengæld levere nogle af de råmaterialer, som skal bruges til at fremstille brændselspillerne. Samtidig sælger de komfurer og brændsel til erhvervsdrivende i disse lande, og det er her, de tjener pengene. På den måde får de både økonomisk indtægt og opfylder det sociale aspekt, som var efterspurgt af dommerne.

Økonomi er vigtig

Idéen opstod, da Deepak Ashwani rejste i Rwanda og så, at alle lavede mad over bål.

»Jeg fandt ud af, hvor farligt det er for folkene. Derfor fandt jeg langsomt ud af, hvordan man kunne forhindre det. Der var ikke ét tidspunkt, hvor jeg fandt på idéen. Den udviklede sig langsomt,« siger Deepak Ashwani. I Dazin er det både vigtigt at tjene penge og gøre en forskel.»Vi lægger meget vægt på det økonomiske. Hvis vi ikke gør det, eksisterer vi ikke om fem år. Derfor har vi et meget stort økonomisk aspekt. Vi vil gerne vokse os meget større. Lige nu er virksomheden kun et pilotprojekt, og vi vil gerne vokse til flere lande, så vi kan hjælpe flere mennesker,« siger Deepak Ashwani.

Dazin valgte at deltage i konkurrencen af to grunde. De ville gerne have fingrene i pengepræmien på 10.000 euro, så de kan kickstarte virksomheden. Samtidig synes de, at muligheden for seks måneders vejledning er god, så de kan gribe forretningen an på den rigtige måde.

Berlingske Business var inviteret af Ben & Jerry's.