Sikkerhedssystemer opdagede millionsvindel i Nordea

Man kan aldrig sikre sig 100 procent mod svindel, vurderer ekspert i datasikkerhed, efter at en ansat i Nordea angiveligt har forsøgt at svindle for 250 millioner kroner. Banken har fuld tiltro til egne sikkerhedssystemer, der opdagede svindlen.

I Nordea-sagen er den mistænkte en IT-medarbejder i bankens såkaldte back office-funktion, som har overført og i andre tilfælde forsøgt at overføre mange millioner kroner til sig selv via konti i skattely. I alt er der angiveligt tale om et beløb i størrelsesordenen 250 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden Nordeas sikkerhedssystemer opdagede en medarbejders omfattende forsøg på svindel, havde medarbejderen angiveligt nået at føre penge ud af banken i et svindelforsøg, der løber op i et trecifret millionbeløb. Nordea hæfter sig ved, at det var bankens egne sikkerhedssystemer, der opdagede svindlen, og at pengene er tilbage, så hverken banken eller kunder har lidt tab i sagen.

Ifølge Ivan Bjerre Damgård, professor på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet, kan alle sikkerhedssystemer misbruges.

»Nordeas interne systemer kender jeg ikke i detaljer. Men alle systemer – selv de mest sikre i verden – vil jo have personer involveret, som er i stand til at gøre ting, der er problematiske, hvis de beslutter sig for at gøre det. Det interessante er selvfølgelig, om det bliver opdaget på et tidspunkt,« siger han.

Rutinemæssig kontrol

I den konkrete sag fangede Nordeas interne kontrolsystem de såkaldte uregelmæssigheder for nogle uger siden, hvorefter banken igangsatte en undersøgelse og samlede beviser på bedrageriforsøget.

»Det har taget nogle uger at få vished om karakteren af de uregelmæssigheder, som vores rutinemæssige kontroller har peget på. Undersøgelsen blev iværksat med det samme, og så snart vi havde vished, involverede vi politiet,« siger Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i Nordea, og tilføjer:

»Når vores rutinemæssige kontroller fanger uregelmæssigheder, indleder vi undersøgelser og i 99,9 procent af tilfældene er der en naturlig forklaring.«

Ifølge Ivan Bjerre Damgård er det væsentligste, når nu svindel ikke fuldstændig kan forhindres, at svindlen bliver opdaget.

»Jeg vil påstå, at du ikke kan sikre dig 100 pct. imod, at penge bliver ført ud af banken. Men man kan derimod sørge for, at det bliver opdaget så hurtigt som muligt. Vi havde jo Se og Hør-sagen, hvor den her kilde sad i årevis og tog fat i data, han ikke burde have haft fat i. Og han var tilsyneladende i stand til at gøre det, uden at systemet opdagede noget gennem lang tid. Der er ingen tvivl om, at bankerne har en meget lang tradition for sikkerhed i IT, som nok er bedre etableret end så mange andre steder, så jeg vil tro, at det nok er et af de steder, hvor man hurtigst opdager det, hvis der går noget galt,« siger Ivan Bjerre Damgård.

I Nordea-sagen er den mistænkte en IT-medarbejder i bankens såkaldte back office-funktion, som har overført og i andre tilfælde forsøgt at overføre mange millioner kroner til sig selv via konti i skattely. I alt er der angiveligt tale om et beløb i størrelsesordenen 250 millioner kroner.

Stephan Ghisler-Solvang vil ikke komme ind på, hvorvidt det er systemets automatiske alarmer, der er blevet udløst, eller om det er andre af bankens medarbejdere, som har reageret.

Han ønsker heller ikke at oplyse, hvad det er for nogle penge, der er blevet overført til de udenlandske konti. Heller ikke over hvor lang tid svindlen har fundet sted, eller om det formodes, at der er flere personer involveret i det omfattende forsøg på svindel. Det samme gælder medarbejderens motiv for at gøre det. Her henviser han til politiet, som har overtaget efterforskningen.

Ingen detaljer

Stephan Ghisler-Solvang betegner sagen som tragisk, idet den 30-årige mistænkte Nordea-mand mandag begik selvmord i politiets varetægt ved at springe ud fra sjette sal i sin egen lejlighed, mens politiet ransagede lejligheden.

Politiet ønskede onsdag ikke at give yderligere oplysninger om sagen til Berlingske Business, men tirsdag sagde efterforskningschef ved Københavns Vestegns Politi, politiinspektør Bent Isager-Nielsen, følgende til Radio24syv:

»Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvad pågældende nærmere var mistænkt for, men kan dog bekræfte, at vi sigtede den 30-årige for omfattende økonomisk kriminalitet. Manden var under mistanke, og vi mente at have tilstrækkeligt grundlag for at sigte ham. Af hensyn til både de pårørende og den fortsatte efterforskning i sagen, der desværre er endt så tragisk, hverken kan eller vil jeg sige mere lige nu.«

Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Aarhus efterforsker nu omstændighederne omkring selvmordet.