Sikkerheden holder

Indtil videre har bankerne kun gode erfaringer med sikkerheden ved mobilbetaling, og ifølge IT-sikkerhedseksperterne er det ganske sikkert at bruge, hvis man tager de almindelige forholdsregler.

Danske Bank lover, at sikkerheden er i top ved de mobile betalinger over MobilePay. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det virker nærmest for nemt til at være sikkert. Pengeoverførsler kan med de nye mobilløsninger klares med få tryk, men der er ingen grund til bekymring for sikkerheden, hvis man vælger at overføre penge med bankernes nye apps MobilePay og Swipp. Det vurderer Lars Neupart, direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Neupart.

»Det er der ingen problemer med,« siger han.

Hos sikkerhedsfirmaet Fort Consult ser Ulf Munkedal heller ikke umiddelbart store sikkerhedsmæssige problemer med pengeoverførsler via MobilePay og Swipp. Han peger dog på generelle sikkerhedsudfordringer som for eksempel virusangreb på smartphones, hvor personlige informationer bliver opsnappet, og misbrug af Dankort.

»Vi vil også se forsøg på at manipulere for at få penge ud af os. Det har man set i mail, hvor man for eksempel får en besked fra banken om at betale et beløb, og det vil også blive forsøgt i apps,« siger Ulf Munkedal og understreger, at udviklingen af sikkerheden derfor skal følge med trusselbilledet.

Bankerne selv melder – ikke overraskende – om gode erfaringer i de nye løsningers første levetid. Ifølge Jesper Nielsen, chef for forretningsudvikling i Danske Bank, har de stort set ikke oplevet svindel på området.

»Derfor føler vi, at det er sikkert nok, men vi overvåger det hele tiden,« siger han.

Beløbsloft begrænser svindel

Ligesom ved betaling med Dankort, skal man bruge en firecifret kode, når man overfører penge med MobilePay eller Swipp. Det relativt lave beløbsloft på henholdsvis 1.500 kr. og 3.000 kr. om dagen er også med til at begrænse svindel på området, vurderer Lars Neupart.

»Sikkerheden er balanceret i forhold til beløbet. Overfører man større beløb på en almindelig netbanksløsning, bruger man det, der hedder to-faktor, som er et mere sikkert system,« siger han.

Mens man ved oprettelse af MobilePay-appen bruger sit kreditkort, opretter brugere sig på Swipp over deres netbank med Nem-ID.

»Det betyder, at vi kender både afsender og modtager, og begge er identificeret med Nem-ID. Vi ved fra mange undersøgelser, at kunderne ønsker og forventer sikkerhed omkring deres betaling – også selv om det bliver lidt mere bøvlet,« siger Søren Skouenborg, som er ansvarlig for mobilbank i Jyske Bank.

Lars Neupart appellerer i øvrigt til brugernes almindelige sunde fornuft ved brugen af de nye apps.

»Hvis man ikke allerede har det, bør man sætte en kode på sin telefon,« siger han.