Signalerer Danske Banks platinkort økonomisk fornuft?

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Giver du ikke lige den sidste runde drinks?«

Det er nok ikke lettere for en 18-årig gymnasie­elev at sige nej i nattens sidste timer på diskoteket i det indre København, hvis Danske Bank på grund af familieformuen har udstyret én med et kreditkort i platin, som er niveauet over det guldkort, der normalt er forbeholdt voksne med pæne indtægter eller formue.

Ikke desto mindre er det en del af Danske Banks Private Banking Young-koncept. Her skal de unge undervises i at kunne agere i en fremtid som velhavende, men de kan også fra en tidlig alder signalere over for klassekammeraterne og omverdenen, at de hører til bankens bedste kunder, organiseret i private banking-afdelingen.

Det er en praksis, som andre banker er betænkelige ved. Her foretrækker man at vurdere kunden individuelt ud fra den formue, som rent faktisk er til rådighed – ikke hvad forældrene har, og hvad de måske kommer til at overføre til arvingerne fremadrettet. Danske Bank siger selv, at det er de gode forsikringsdækninger, der følger platinkortet, som er årsag til, at man udstyrer unge mellem 18 og 27 år med kortet i forventning om, at de en dag bliver rige nok til at være en del af Danske Banks velhavertilbud. Men banken ønsker tilsyneladende også at sende nogle signaler, for de unge får også et karakteristisk sort Visa-Dankort, som indikerer, at de er såkaldte private banking-kunder.

Nu behøver et kreditkort, som er skruet sammen til personer med et højt forbrug i Danmark og internationalt, jo ikke at betyde, at de unge også bruger mange penge. Men signalværdien og den helt naturlige adgang til kredit er klar nok. Og det falder da også en familiefar for brystet, at han måtte redde sin datters økonomi på grund af netop overforbrug med kreditkortet.

Danske Bank selv understreger, at man kun har ét eksempel, hvor man har set, at kreditten er trukket helt ud på platinkortet, og hvor man kan sige, at den unge for alvor har haft svært ved at styre adgangen til penge. Og banken har travlt med at signalere ansvarlighed med uddannelse af de unge, der får mere viden om formueforhold og et netværk blandt andre unge med udsigt til at blive velhavende.

Men eksperter påpeger, at tankesættet bag et kreditkort, hvor regningen jo først ses på ens normale konto op til seks uger efter , at pengene blev brugt, i sig selv kan være problematisk. Ikke mindst for den unge mand, der hænger på regningen fra diskoteket.