Siemens spinder guld – og bliver i Danmark

Modsat Vestas, der fyrer flere tusinde i Danmark, fortsætter Siemens Wind Power jobfesten og ansætte flere folk. Det er attraktivt at satse på Danmark, siger topchefen i Siemens Wind Power, Jens-Peter Saul.

I Danmark kan Siemens rekruttere ressourcestærke medarbejdere, og det er en af grundene til, at virksomheden stadig vil  producere vindmøller i Danmark, forklarer Jens-Peter Saul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tony Brøchner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brande er måske nok en forblæst, grå og søvnig by. På denne kolde dag i begyndelsen af november, hvor der i morgentimerne er faldet slud og sne, summer den lokale DSB-station absolut ikke af liv. Det tager det meste af et kvarter, inden den bestilte taxa, som vi har hyret for at blive kørt fra stationen til Brandes erhvervsområde, ankommer.

Før år 1800 var Brande en lille ubetydelig landsby midt på den jyske hede. En simpel jordvej trak sine spor gennem landsbyen, hvor gårde og huse lå tæt sammen. Men i dag er Brande et industrimirakel. En selvbevidst iværksætterby med vokseværk, der er centrum for flere af Danmarks mest dynamiske vækstvirksomheder: Siemens Wind Power, Bestseller og BTX.

To år efter, at den globale økonomiske krise brød ud, har Siemens på Borupvej i udkanten af byen det bedre end nogensinde. Med en grøn klimavirksomhed solidt plantet på gammel hede har Brande noget, Danmark skriger efter at få mere af. Det er industriarbejdspladser og vidensjob. Siemens fremstiller vindmøller, som på grund af højt vidensindhold bliver eksporteret til lande over hele kloden.

»Vi er virkelig et internationalt firma. Vi er blevet stærke. I dag leverer vi til 26 lande, men om tre år er det målet, at vi opstiller møller i 40 lande,« siger den administrerende direktør Jens-Peter Saul efter velkomsten.

Siden det tyske moderselskab, Siemens AG, købte Bonus Energy A/S af stifteren Peter Stubkjær Sørensen og etablerede Siemens Wind Power for seks år siden, er foretagenet blevet meget større målt på antallet af medarbejdere. I dag spinder Siemens guld på sin vindmøllevirksomhed. Siemens klimadivision, som vindforretningen dominerer totalt, omsatte i det forgangne år for 24 milliarder kr. Ved overtagelsen var der 800 ansatte i Siemens Wind Power. I dag er der på globalt plan 7.000 medarbejdere. Heraf 3.000 i Brande, mens der er 1.200 arbejdspladser andre steder i Danmark. Alene i det seneste år er der ansat omkring 1.000 nye danske medarbejdere. Mens Vestas er ramt af et voldsomt tilbageslag, fyrer 2.400 og lukker fire fabrikker i Danmark, fortsætter Siemens jobfesten. I 2011 vil Siemens ansætte yderligere 400 herhjemme og 2.100 i udlandet, og i 2012 bliver der hyret flere endnu.

Bliver i Danmark

Danmarks mangeårige status som verdens ubestridte centrum for udvikling af vindmøller er under heftigt pres, hvis den da ikke allerede er fortid, lyder de pessimistiske toner fra eksperterne.

Udmeldingerne kommer i kølvandet på, at Vestas udflager arbejdspladser, spanske Gamesa har valgt at lukke sin udviklingsafdeling i Danmark til fordel for England plus, at Skykon er gået i betalingsstandsning. Men Siemens Wind Power er en kernesund virksomhed, der bevidst har valgt at gøre tingene anderledes end konkurrenterne.

»Jeg kan med glæde slå fast, at Siemens bliver i Danmark. Selv om vi er blevet et internationalt firma med en international kultur, hører vi hjemme her. Det er i Brande, vi har vores hovedkvarter, en stor produktion og det største udviklingscenter. I dag har vi ordrer for tæt på 74 milliarder kr. Ordrebogen er fuld,« siger Jens-Peter Saul.

I ansætter mange nye medarbejdere, mens andre fyrer, bl.a. på grund af høje danske produktionsomkostninger. Hvor ser du forskellen på jeres og konkurrenternes stil?

»Jeg vil ikke kommentere, hvad vore konkurrenter gør. For det første er Siemens en klar leder inden for vindmølleteknologien. For det andet baserer vi vores forretning på, at kunderne har tillid til os. Vi har f.eks. leveret havvindmøller til 16 offshoreprojekter i Nordeuropa og har ti under opførelse. Alle ordrer blev leveret til tiden til den aftalte pris, og alle kraftværker kører solidt. Hvis kunderne får problemer, løser vi dem hurtigt. Med vores ry og højteknologiske produkter er vi blevet den foretrukne leverandør til de største vindprojekter til havs og til lands i bl.a. Europa og Nordamerika.«

Forklar hvorfor det kan betale sig at producere i et land som Danmark med meget høje lønomkostninger. Hvorfor ikke flytte produktion til f.eks. England eller USA, som i fremtiden bliver Siemens helt store markeder?

»Jeg ikke blind over for, at Danmark har højere produktionsomkostninger end andre lande. Men glem ikke, at andre aspekter spiller ind, når man som international koncern skal tage stilling til, hvor produktionen skal ligge. En vigtig grund til, at Siemens bliver i Danmark er, at vi ser fordele i danskernes høje produktivitet og talent. I Danmark kan vi løbende rekruttere ressourcestærke folk med stor viden og et højt uddannelsesniveau, bl.a. ingeniører. Vores store held er, at vi har en sund og voksende forretning. Vi forlader ikke Brande eller Danmark,« siger Jens-Peter Saul fra Siemens.