Siemens-problemer kan ramme 600 af Ørsteds havmøller

Foto: Nikolai Linares

Ørsted skal have repareret op mod 2.000 vindmøllevinger til havs, fordi forkanten på vingerne efter bare få år til havs er slidt ned. Det skriver Finans.

Selskabet har i alt 646 havvindmøller fra Siemens Gamesa, som potentielt kan være påvirket i forskelligt omfang. Siemens Gamesa vil ikke kommentere økonomien, men selskabets danske datterselskab har netop hensat 4,5 mia. kr. eller 16 pct. af omsætningen til primært garantiforpligtelser. Hvor meget der er sat til side til at reparere vinger er uvist.

»Det er alvorligt store hensættelser i forhold til, hvad der burde være normen i den her industri. Det er altså komponenter, der er solgt efter, at de skulle kunne bruges de næste 20 år,« siger Jacob Pedersen, aktieanalytiker hos Sydbank, til Finans.

Mens Ørsted ser ud til at slippe billigt på den korte bane, fordi der fortsat er garanti på mange af møllerne, er spørgsmålet, hvad der sker, hvis der opstår nye problemer.

»Vi kender ikke kontrakterne og ved ikke, hvor længe Siemens Gamesa hænger på regningen,« siger Gert Nielsen, partner i Bedstpension, til Finans.

Ørsted skriver i en kommentar, at selskabet har fundet en løsning med mølleproducenten, som »samlet set har lille finansiel betydning for os«.

»De specifikke forhold er forskellige, så vi aftaler fra park til park med Siemens Gamesa. Nu går Siemens Gamesa i gang på Anholt,« skriver Nicolaj Mensberg, der er chef for »operations technology« hos Ørsted, i en mail til Finans.