Siemens’ monstermølle sætter Vestas under pres

Verdens største vindmølleproducenter ruster sig til kampen om de gyldne ordrer i Nordsøen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale vindindustri tænker stort. Med en nært forestående introduktion af ny havmølle på seks megawatt (MW) melder den tyske industrigigant Siemens sig for alvor i koret af vindmølleproducenter. Førende selskaber som danske Vestas, amerikanske General Electric, tyske Nordex, sydkoreanske Doosan og flere kinesiske producenter satser på udvikling af megakraftværker til opstilling til havs.

»Vi vil installere den første prototype på en seks MW-maskine i løbet af sommeren i år,« siger salgsdirektør Jaroslaw Smialek hos Siemens AG i Hamborg.

I hovedsædet for koncernens salg af vindmøller i Europa glæder man sig til opførelse af den første prototype på seks MW i løbet af få måneder. Det vil ifølge salgsdirektøren ske i Vestjylland. Prototyper af møllen skal testes grundigt, før Siemens beslutter at markedsføre sit nye superprodukt.

5.000 vindmøller i Nordsøen

Førende mølleproducenter i branchen ruster sig til at være klar til ræset om de gyldne ordrer, når Storbritannien fra cirka 2015 begynder på den helt store udbygning af off­shoreparker ud for sine kyster. Det gælder om at være med i gamet, når offshoreparker på 32 gigawatt eller 32.000 megawatt fra 2015-2025 bliver udbudt af energiselskaber. Hvis alle møller er på seks MW, ville det svare til 5.000 møller. Den samlede udbygning af offshoreparker i denne runde ventes at løbe op i mere end 840 milliarder kr.

Vestas er først klar med sin monstermølle i fjerde kvartal næste år. Dermed kommer en af verdens førende producenter af grøn klimateknologi via det danske datterselskab Siemens Wind Power med hovedsæde i Brande, der i øjeblikket verdens største producent af havmøller, sin nærmeste konkurrent på offshoremøller i forkøbet.

Hvis heldet og timingen er med Siemens, kan virksomheden i løbet af de kommende tre år markedsføre og opstille sine første nye megamøller før Vestas. Vestas’ koncernchef Ditlev Engel meldte i slutningen af marts ud, at koncernen regner med at opføre de første syv MW-prototypemøller i fjerde kvartal 2012. I begyndelsen af 2015 planlægger Vestas at begynde serieproduktionen, hvis der er opbygget en ordrebeholdning, der berettiger til store investeringer i nye produktions- og samlefaciliteter for at kunne bygge store møller.

Siemens’ nye havmølle er dobbelt så stor som deres første gearløse mølle på tre MW. Den har navnet SWT-3.0-101. Til trods for sin størrelse vejer seks MW-møllen mindre pr. megawatt end en konventionel mølle, takket være en teknologi med en generator uden gear, direct drive. De første tre MW-møller er solgt, og Siemens satser på, at det kommercielle salg af denne mølletype for alvor kommer i gang i år. Siemens har siden 2007 arbejdet på udvikling og design af gearløse turbiner. I slutningen af 2009 opsatte Siemens sin første prototype af en gearløs vindmølle på tre MW ved Brande i Jylland.

»Vi ønsker først og fremmest, at vores vindmølleproduktion er profitabel, men også at være pionerer i industrien. Vi regner med at underskrive kontrakter med de første kunder på installation af seks MW-møller i løbet af de næste tre år,« siger salgsdirektør Jaroslaw Smialek.