Sidste ja til Microsoft-køb af Nokia er i hus

Kina har nu også godkendt overtagelsen, som med et par måneders forsinkelse kan finde sted allerede i denne måned.

Den er hjemme. Stephen Elop, tidligere topchef for Nokia, er klar til at overtage hele Nokias mobilproduktion som Microsoft-chef, når handelen nu endelig falder på plads i april, og Microsoft overtager mobildivisionen, som står bag Lumia-telefonerne med Windows som styresystem. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts overtagelse af den finske mobilgigant Nokias mobilforretning er nu endelig på skinner, efter at de kinesiske konkurrencemyndigheder har sagt god for aftalen.

Dermed kan Microsoft - med nogen forsinkelse - se frem til at kunne lukke handelen med Nokia og i løbet af april endelig overtage hele Nokias mobilproduktion, som Microsoft i september 2013 lagde 40,5 milliarder kroner for.

Windows bagud på point på mobilmarkedet

Nokia meddeler, at de kinesiske konkurrencemyndigheder som de sidste af verdens store netop har accepteret overtagelsen. I forvejen har EU, det amerikanske justitsministerium og andre større landes konkurrencemyndigheder sagt god for aftalen, fordi de ikke kan se, at den vil forrykke styrkeforholdene på mobilmarkedet.

Microsoft valgte at købe Nokias mobilproduktion for selv fuldtud at kunne styre udviklingen, hvor Microsoft kæmper for at gøre sit mobilstyresystem Windows Phone gældende på et mobilmarked, der domineres aldeles af Googles Android, som ligger på henved 80 procent af alle nye smartphonetelefoner. Apples iOS har en markedsandel på omkring 13 procent, mens Windows Phone ligger på en beskeden tredjeplads med en andel på tre-fire procent.

Mobilverdenen afgørende for Microsoft

Nokia er den absolut største - men ikke eneste - producent af Windows-telefoner. Nokias Lumia-serie af telefoner udgør omkring 90 procent af alle Windows-telefoner, men også f.eks. Samsung, Huawei og HTC producerer Windows-telefoner, ligesom LG og Lenovo nu også melder sig.

Mobilmarkedet er afgørende vigtigt for Microsoft, som er ramt af en nedgang i det traditionelle PC-salg, hvorfra en vigtig del af Microsofts indtægter kommer. Folk vælger i stedet at bruge pengene på smartphonetelefoner og tavle-PCer.