Shop syd for grænsen med god samvittighed

I løbet af de sidste fem år er den traditionelle grænsehandel skrumpet med næsten to milliarder, og går turen syd for grænsen, er det for at købe store varer. Men der er ingen grund til at holde igen, siger cheføkonom.

Foto: Scanpix
Danskerne kører stadig et smut syd for grænsen, når der skal købes ind til konfirmationer, bryllupper og andre af livets store begivenheder. Men der bliver længere mellem turene.

Det totale grænsehandelsmarked skønnes at løbe op et sted mellem 4,1 og 4,2 milliarder kroner, og dermed er det i løbet af de sidste fem år skrumpet med knapt 2 milliarder kroner.

Tallene kommer fra Grænseregionsforskningen ved Syddansk Universitet, som er en del af Syddansk Universitet, og her har lektor Susanne Bygvrå også en forklaring på, hvorfor danskerne er begyndt at købe mindre spiritus og øl på den anden side af grænsen.

”Grunden til, at den traditionelle grænsehandel skrumper, er, at de danske afgifter på alkohol og spiritus blev sat ned for nogle år siden, og det blev jo netop gjort for at undgå, at stigningen i grænsehandlen skulle blive endnu større. På den måde har man kalkuleret med, at grænsehandlen skulle blive mindre, og man kan ikke tale om, at staten tjener flere penge, for det koster jo samtidig at sætte afgifterne ned,” forklarer hun.

Campingvognen er billigere syd for grænsen
Hos handelsbanken peger cheføkonom Jes Asmussen også på de lavere afgifter som en forklaring på, hvorfor der bliver handlet færre af de traditionelle varer, om end han vurderer, at de 2 milliarder, der ikke bliver handlet for ved den tyske grænse, trods alt luner på kistebunden hos den danske stat.

Men, understreger cheføkonomen, der er ingen grund til at få dårlig samvittighed, hvis man stadig er en af de danskere, der gerne tager turen ned over grænsen for at spare lidt kroner og ører.

”Det synes jeg bare, man skal gøre med ro i sindet. Det er ikke grænsehandlen, der kommer til at være den udslagsgivende faktor i dansk økonomi,” forklarer han, og fortsætter:

”Gevinsten kan nok mere ses i, at der er nogle danske kiosker, der kan overleve, fordi folk køber deres ting der i stedet for i Tyskland, og på den måde skaber det da nogle arbejdspladser, men de samlede økonomiske gevinster er altså relativt begrænsede.”

Hos Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet peger lektor Susanne Bygvrå dog på, at det stadig er langt de fleste af danskerne, der kører over grænsen, som køber øl og spiritus, om end der er blevet færre af dem.

”Det er stadig det, der bliver handlet mest, men vi ser en tendens til, at danskerne i stigende grad kører til Tyskland og køber store varer som for eksempel byggematerialer og campingvogne. Så snart udgifterne er store, kan det stadig betale sig at købe det i Tyskland, selvom momsen på mange tyske varer også er steget,” siger hun. Flere danskere tager også et smut til Tyskland, når tænderne trænger til et eftersyn, for at spare på tandlægeregningen, ligesom mange shopper briller syd for grænsen, hvor briller, der ellers koster 7000 – 8000 kroner i Danmark, kan købes til en tredjedel prisen.