Shells arktiske olieeventyr på stand-by

I takt med at isen smelter på polerne, bliver det lettere at forske efter olie. Men oliegiganten Royal Dutch Shell kan blive nødt til at vente mere end ét årti endnu på at bore efter olie.

Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliegiganten Royal Dutch Shell kan blive nødt til at vente mere end ét årti endnu på at bore efter olie i Det Arktiske Hav, efter at selskabet er løbet ind i problemer med utilfredse aktivister og manglende evne til at opnå de tilstrækkelige miljøgodkendelser.

Det fortæller en talsmand fra selskabet til Financial Times.

I takt med at isen smelter på polerne, bliver det lettere at forske efter olie. Og Shell har forhåbninger om, at der i Det Arktiske Hav gemmer sig en enorm olieskat, som det kribler i fingrene for at få fat i.

- Der er potentiale for, at det her kan blive en ressource i verdensklasse i et enormt omfang. Vi skal bare bevise, at olien virkelig er der, siger Odum til Financial Times.

Ifølge US Geological Survey ligger der i området nord for Alaska omkring 30 mia. tønder råolie, mens der i hele havet gemmer sig omkring 90 mia. tønder.

Marvin Odum, der er Shells chef for olie- og gasproduktion i USA, fortæller i et interview med Financial Times, at selskabets succes i år og næste år er altafgørende for fremtidig olieudvinding i Det Arktiske Hav.

Imidlertid arbejder miljøaktivister ihærdigt for at forpurre Shells olieeventyr. Blandt andet har to demonstranter bundet sig selv fast til et olieskib ved Seattle på vej til Det Arktiske hav, mens aktivister har angrebet Shell med en række protester og retssager på fastlandet.

Disser sager har ikke ligefrem gjort det lettere for Shell at op de miljøgodkendelser, der kræves, før selskabet kan bore efter olie i området.

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk