Shell præsenterer første tab i 10 år

Europas største oliekompagni, Shell, præsenterer det første tabsgivende kvartalsregnskab i ti år, efter at olieprisen er faldet dramatisk.

Foto: Scanpix/Robin Van Lonkhuijsen. Shells sidste måneder i 2009 kostede dem dyrt, men året som helhed slog rekord. Her fortæller administrerende direktør Jeroen van Der Veer om fjerde kvartals regnskab.
Læs mere
Fold sammen
Det hollandske-engelske oliekompagni Shell er det første af olieselskaberne, der aflægger årsregnskab, og de fører an med et nettotab på 2,81 milliarder kroner (15,8 milliarder kroner) for de tre sidste måneder i 2008.

De faldende olie- og gaspriser har skylden, skriver Bloomberg News.

Imidlertid var 2008 som helhed et lukrativt år for Shell, der formåede at forøge årets resultat med 14 procent til et rekordhøjt 31 milliarder dollar (174 milliarder kroner).

Administrerende direktør Jeroen Van der Veer forøgede udbyttet med 11 procent og sagde at Shell ville fortsætte med ”konkurrerende og progressive” udbetalinger selv om den globale recession bliver ved med at skade efterspørgslen. Selskabet fortsætter investeringer i projekter til mellem 31 og 32 milliarder dollar (174 -179 milliarder dollar) i år efter at have skåret i investeringsplanerne sidste år.

”Vi var lettere skuffede over det mindre end forventede resultat af jagten på nye olieforkomster,” siger Alexandre Weinberg, en Bruxelles-baseret analytiker hos Petercam SA.