Shell-mand flytter til DONG

Som chef for multinationale Shells salg af gas og el i Storbritannien og Norden har Lars Clausen stor international erfaring. Han er netop blevet headhuntet til DONG Energy.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med ansættelse af den internationalt erfarne Shell-direktør Lars Clausen som ny koncerndirektør intensiverer DONG Energy fra årsskiftet kampen om naturgas- og elkunderne i ind- og udland.

I DONG betragter de det som noget af et scoop, at det er lykkedes at headhunte den 47-årige Lars Clausen fra en post i det multinationale Shell i London. Det er en af DONGs gamle konkurrenter med bred viden om den europæiske energisektor, der bliver ansat som nyt medlem af den seks mand store direktion.

Som øverst ansvarlig for DONG's salg og distribution på gas og el bliver det fremover Lars Clausens hovedopgave at arbejde for, at DONG får endnu flere end de nuværende cirka en million privatkunder, erhvervskunder og offentlige kunder i Danmark. Desuden skal han stå for DONGs markedsføring af naturgas og el i Europa. Så Lars Clausen kommer til at bestride en vigtig post i DONG.

På det europæiske energimarked kæmper DONG Energy med giganter som bl.a. tyske E.ON og RWE svenske Vattenfall. Danmarks førende energiselskab har også indledt et strategisk samarbejde med russiske Gazprom. Fra 2010 begynder DONG at importere russisk gas til Danmark. Mængden svarer til en fjerdedel af det danske gasforbrug.

DONG Energy sælger otte milliarder kubikmeter naturgas om året. Halvdelen afsættes i øjeblikket på det danske marked, mens resten sælges i Tyskland, Holland og Sverige. Fra næste år bliver Storbritannien DONGs nyeste gasmarked.

»Vi får nu en mand med stor international erfaring med energimarkedet ind i koncernledelsen. Vi skal bruge Lars Clausen i vores internationale satsning. Han skal desuden udvikle DONGs salgsstrategier inden for gas og el,« siger topchef Anders Eldrup.

I energibranchen er det almindelig kendt, at selskabet har manglet en stærk person i naturgasforretningen for at ruste sig til en mere offensiv rolle på det europæiske marked.

På posten som koncerndirektør afløser Lars Clausen 1. januar det gamle elselskab Nesa's topchef, den 54-årige Poul Lind. Han var Nesas igangsætter fra slutningen af 1990erne og frem til fusionen med DONG, der i år faldt endeligt på plads. Poul Lind, der har stor erfaring fra elsektoren, vil gerne prøve noget nyt, som det hedder, og han har fået job som direktør i BankInvest. Både inden og uden for DONG betragtede man ham i øvrigt som en overgangsfigur som chef for salg og DONGs gas og el.

Lars Clausen har i de seneste tre år siddet i London, hvor han har en stilling som salgsdirektør for Shell naturgas- og elforretning i Storbritannien og Norden. Han står desuden for udvikling af Shell's europæiske gasforretning.

Inden da udviklede han som administrerende direktør for Dansk Shell et koncept med Shell som totalleverandør af olie, gas og el til både danske virksomheder og private. Danmark var i øvrigt i 2003 det første land, hvor det multinationale selskab tilbød totale energiløsninger med bl.a. salg af naturgas til industrikunder. Det er den samme opskrift, DONG baserer sit koncept på.

»Vi vil satse på at skræddersy energiløsninger til virksomhederne,« sagde Lars Clausen i 2003 om Shell's angreb på DONG og andre danske gasselskaber.

Han var Shell Danmarks administrerende direktør fra 1999 til 2004 - og en af DONGs skarpeste konkurrenter. Da Shell i 2003 begyndte at blande sig i kampen om danske private naturgaskunder og gik sammen med Naturgas Fyn og stiftede selskabet Statoil Gazelle, blev der krig på markedet.

I øjeblikket er Statoil Gazelle, hvis seneste kampagne har medført givet gazelle-firmaet 2.000 kunder mere, billigste selskab. Konkurrentens lavere priser er noget af en udfordring for DONG, der er anden billigst på naturgas.

Når tiden er til det tager Lars Clausen en løbetur, men han spurter næppe lige så hurtigt som en afrikansk gazelle.

Lars Clausen er gift med Susanne, der er socialpædagog og psykoterapeut. Parret har tre børn på 28, 17 og 15 år. Familien bor i øjeblikket i Surrey sydvest for London.