Shell køber energiselskab for 480 milliarder kr.

En giganthandel i oliebranchen er netop faldet på plads. Royal Dutch Shell køber britiske BG Group for 480 mia. kr.

Foto: CARL COURT. Shell har købt den britiske energikoncern BG Group for 480 mia. kr.
Læs mere
Fold sammen

Et af verdens største olieselskaber, britisk-hollandske Shell, har onsdag morgen indgået en købsaftale med BG Group, der er Storbritanniens tredjestørste energiselskab.

Ifølge en meddelelse fra Shell er de to parter blevet enige om en pris på 47 mia. pund - svarende til, at Shell skal betale omkring 480 mia. kr. for BG. Det er godt nyt for aktionærerne i BG, da Shell i forbindelse med overtagelsen betaler en præmie på 50 pct. i forhold til slutkursen tirsdag - inden nyheden om opkøbet blev offentliggjort.

Den største handel i ti år

Der er tale om den største handel i oliebranchen i det seneste årti. Fusionen giver blandt andet Shell adgang til vigtige olie- og gasreserver. Samtidig sparer opkøbet Shell for betydelige udgifter til eftersøgning af olie i egne reserver, hvilket er en stadig dyrere proces. Eksempelvis har Shell brugt godt 41 mia. kr. på at lede efter olie ud for Alaskas nordkyst - indtil videre uden held. Det skriver Financial Times.

Ifølge BBC har BG Group en markedsværdi på 31 mia. pund (316 mia. kr.) efter et fald i aktiekursen på 20 pct. det seneste år, mens Shell har en markedsværdi på 177 mia. pund (1.800 mia. kr.). Slået sammen er der altså tale om et selskab med en markedsværdi på over 200 mia. pund (2.100 mia. kr.), hvilket gør Shell til det største selskab på børsen i London.

Oliepriser halveret på seks måneder

Den senere tids faldende oliepriser er gået hårdt ud over branchen. På bare seks måneder er priserne halveret. Det fik i februar BG til at melde ud, at selskabet vil nedskrive sine olie- og gasaktiver med seks mia. pund (61 mia. kr.), skriver BBC. Shell har reageret på de lave oliepriser ved at iværksætte en omfattende spareplan. Den går ud på, at udgifterne skal nebringes med 10 mia. pund (102 mia. kr.) i løbet af de næste tre år.

BGs adm. direktør Helge Lund må nu vige pladsen for Shells topchef Ben van Beurden. I oktober 2014 opsagde han sin stilling som topchef i Statoil til fordel for BG Group, hvor han reelt kun har nået at være i en måneds tid før det store opkøb. Helge Lund har dog meddelt, at han bliver i stolen, til handlen er faldet endeligt på plads.