Shell hiver borerig i land for milliarder af dollar

Shell ser sig nødsaget til at lukke gigantisk borerig i Nordsøen som følge af faldet i oliepriserne, hvilket vil koste adskillige milliarder dollar.

Shell ser sig nødsaget til at lukke gigantisk borerig i Nordsøen som følge af faldet i oliepriserne, hvilket vil koste adskillige milliarder dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Royal Dutch Shell vil de kommende dage påbegynde en offentlig høring vedrørende nedtagning af en borerig i et af Storbritanniens største Nordsøolie-felter. Selskabet er bekymret for at skabe offentligt postyr, som det skete for 20 år siden, da Shell forsøgte at dumpe en rig i Atlanterhavet.

Det skriver Financial Times.

Denne gang vil Shell bruge en metode, der adskiller riggen stykke for stykke for at minimere risici og både finansielle og miljømæssige omkostninger. Blandt andet vil dele kunne genbruges til vaskemaskiner, og selskabet anslår at 97 pct. af riggen over vandet vil kunne genbruges.

- Denne teknologi vil ændre spillereglerne for nedtagning. Den tilbyder nye muligheder, og for de største platforme er det muligvis den bedste metode, udtaler Alistair Hope, der er Shells projektansvarlige for nedtagningen.

Den store udfordring bliver undervandsdelen af riggen, der vejer 300.000 ton svarende til Empire State Building. Shell har endnu ikke meldt klart ud hvordan dette vil ske, men vil muligvis ansøge om at lade benene eller dele af dem stå i vandet.

Shells erfaringer med nedtagninger af disse gigantiske rigge, der blev bygget uden intention om nedtagning, vil kunne bane vejen for fremtidige nedtagninger, der sandsynligvis vil komme i kølvandet på de lave oliepriser.