Shell benytter skib navngivet efter nazistisk forbryder

Shell møder en storm af kritik efter virksomhedens beslutning om at gå videre med planer om at bringe et skib opkaldt efter en nazistisk krigsforbryder i britiske farvande for at afvikle et Brent oliefelt.

Foto: HANDOUT. The platform installation/decommissioning and pipelay vessel Pieter Schelte is constructed at the Daewoo shipyard in Okpo, about 335 km (208 miles) south east of Seoul in this August 25, 2013 handout photo from Allseas engineering group. The giant catamaran strong enough to lift four Eiffel Towers will set off from a South Korean shipyard next year with the task of decommissioning North Sea oil rigs - a $3 billion bet that bringing derelict platforms ashore can be a profitable business. Picture taken August 25, 2013.
Læs mere
Fold sammen

Shell har indgivet planer med den britiske regering om at anvende Pieter Schelte Heerema, som er verdens største kranskib, til at løfte 23.500 ton stål fra en olieplatform og transportere det til ophugning i Teesside. Skibet er det eneste i verden, som er i stand til at løfte vægten af en olieplatform. Navnet på skibet har udløst harme blandt de jødiske samfund på begge sider af Nordsøen.

Det skriver Financial Times.

- Shell mener, at skibets navn er uhensigtsmæssigt. Vi har understreget vores bekymringer overfor Allseas (skibsrederen, red.) og har bedt dem om at overveje at ændre navnet. Men navnet på fartøjet er alene Allseas' anliggende, og det er op til Allseas at retfærdiggøre navnevalget, siger Shell.

Allseas er drevet af den hollandske Edward Heerema, som har navngivet skibet efter sin far, Pieter Schelte Heerema. Faderen er en dømt krigsforbryder, der tjente i Waffen-SS ved siden af den berygtede Josef Mengele under anden verdenskrig. Edward Heerema "tager fuldstændig afstand fra sin fars fortid i krigshistorien" og siger, at beslutningen om navngivningen af skibet skyldes en hyldest til faderens efterfølgende resultater i offshoreindustrien.