Shawarma-opfinderen er død

Alle der har haft et pludseligt behov for mad efter en fugtig aften i byen bør sende en venlig tanke til Mehmet Aygun, der er død i en alder af 87. Det var nemlig ham, der opfandt shawarma'en.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix. Shawarma'en har gået sin sejrsgang over hele verden. Også i Danmark, hvor den blev introduceret i 1980.
Læs mere
Fold sammen
2. marts 1971 er en historisk dag for alle, der har brug for noget at spise, særligt efter en glad aften på humle eller anden alkohol. Det var nemlig den dag, Mehmet Aygun for første gang serverede en shawarma.

Det skete i Ayguns restaurant Hasir i Kreutzberg i det daværende Vestberlin. Aygun var født i Tyrkiet, men kom som 16-årig til Tyskland, hvor han begyndte at sælge snacks. Han solgte også en traditionel tyrkisk ret, Cag Kebab, der bestod af krydrede lammestykker og ris.

Men så fandt Aygun på at putte kødet sammen med salat ind i et fladt hvedebrød, så særligt kunder, der var usikre på benene, kunne tage maden med sig og spise den, mens de gik.

"Jeg tænkte på, hvor meget nemmere det ville være, hvis de kunne tage maden med sig," sagde Mehmet Aygun engang i et interview.

Fra Döner kebab til Shawarma
Aygun kaldte sin nye opfindelse for döner kebab efter det tyrkiske ord dondurmek, der betyder et roterende kødspid. Senere opfandt han også den særlige yoghurt-sauce, som ofte bliver brugt i en shawarma.

I Tyskland hedder retten stadig en döner kebab, men da tyrkere i 1980 introducerede den i Danmark, blev den kaldt det tilsvarende arabiske ord, shawarma. Og siden er retten blevet en alvorlig konkurrent for specielt de klassiske danske pølsevogne.

Det nyskabende i en shawarma var at lægge kødet sammen med salat ind i et pitabrød. Pita er græsk for "fladt", og brødet laves ved at putte et hvedebrød ind i en meget varm ovn, der får brødet til at hæve så hurtigt, at der bliver skabt en lomme i midten af brødet.

Ingen stor rigdom på opfindelse
Sammen med sin bror Saim fik Mehmet Aygun efterhånden fem restauranter rundt omkring i Berlin. Men han blev nu aldrig rigtig rig på sin opfindelse, for han tænkte aldrig på at patentere den, eller i øvrigt beskytte sin nyskabelse.

På et tidspunkt blev Ayguns ophavsret til shawarmaen ligefrem udfordret af en amerikansk forening, der mente at shawarmaen reelt var blevet opfundet i Californien i 1846. Den påstand blev dog aldrig ordentligt bevist.

Nu er Mehmet Aygun, ifølge den engelske avis The Telegraph, død i en alder af 87 af kræft.

Usund mad
Det har mange gange været diskuteret, om en shawarma egentligt er et sundt måltid, hvilket der er stor uenighed om. Imidlertid viser en undersøgelse fra 2006 foretaget af det engelske fødevaretilsyn, at 18,5 procent af alle shawarma-bikse udgjorde en "væsentlig" trussel mod den offentlige sundhed, og 0,8 procent udgjorde en "umiddelbar" trussel mod sundheden.

Undersøgelser har også vist, at en gennemsnitlig shawarma indeholder 22 gram fedt og 12 gram salt, hvilket er mere end det dobbelte af den anbefalede daglige dosis.

"Men de fleste folk, der spiser shawarmaer, er noget påvirkede, så de har nok ikke det bedste udgangspunkt for at foretage rationelle valg om sunde spisevaner," konstaterer Simon Langley-Evans, professor i human ernæring ved Nottingham University, over for BBC.