SF vil forbyde medarbejderoptioner i statsvirksomheder

SF er klar til at gribe hårdt ind over for lukrative incitamentprogrammer i statslige virksomheder. På sigt håber partiet, at også private virksomheder vil lade sig inspirere. Venstre ryster på hovedet.

Finansordfører Lisbeth Bech Povlsen: »Dér, hvor statsen har interesser, må man ikke lade private interesser styre, hvem man skal sælge til.« Arkivfoto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere

Det sker, efter at danmarkshistoriens mest omfattende aktieprogram blev anvendt, da Dankort-ejeren Nets sidste år blev børsnoteret. Samlet står 70 af de mest fremtrædende medarbejdere i Nets til at dele et beløb, som kan krydse to mia. kr. Alene topchef Bo Nilsson stod ved noteringen til at tjene mere end halv mia. kr.

»Der er et grundlæggende problem i, at folk kan få meget fordelagtige incitamenter, når de skal træffe en beslutning, om et selskab skal sælges eller børsnoteres,« siger Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører for SF.

Især statsejede selskaber

Hun mener, at direktører og bestyrelsesmedlemmer ikke bør have økonomiske incitamenter i den periode, hvor en virksomhed skal sælges. I første omgang bør det gælde selskaber, hvor staten ejer en andel.

»Vi mener, at i selskaber, hvor der er statslige andele, skal man simpelthen afhænde sine aktier, før der bliver solgt videre ud. Det, at man kan stå til at tjene så absurd mange penge, sikrer mere private interesser end statens eller medarbejdernes interesser,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun håber, at SFs idé også vil påvirke den måde, private virksom­heder giver incitamenter på.

»Vi synes, at private virksom­heder burde blive inspireret af det her, men i første omgang vil vi ikke tvinge dem. Men dér, hvor staten har interesser, må man ikke lade private interesser styre, hvem man skal sælge til,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Venstre vil ikke blande sig

Hun skal ikke regne med at få opbakning fra regeringspartiet Venstre. Partiets finansordfører, Jacob Jensen, mener, at det er op til bestyrelsen at beslutte, hvilke incitamentprogrammer en virksomhed skal have.

»Hvordan man laver et aflønningsprogram til sin direktør er et anliggende for den til enhver tid siddende bestyrelse. Der kan være steder, hvor det giver rigtig god mening, og steder, hvor det giver mindre god mening. Men det er efter min mening en ledelsesmæssig beslutning og ikke en politisk beslutning,« siger Jacob Jensen.

Han understreger, at formålet med incitamentprogrammerne er at skabe en struktur, der gavner virksomheden.

»Det er klart, at det er stort tal i Nets. Men uanset tallets størrelse er det bestyrelsen, der skal tage stilling til det. Bestyrelsen er ansat til at finde ud af, hvordan medarbejderne performer bedst muligt i virksomhedens interesse, og derfor er det ikke noget, som vi skal politisk gribe ind over for,« siger Jacob Jensen.