SF stiller ultimative krav til Nykredit: I har en måned til at rette ind

Det skal være fuldstændigt gennemskueligt, hvad realkreditinstitutternes bidragssatser går til, og så må satserne ikke stige uden tilladelse, lyder krav fra SF. Nykredit har én måned til at rette ind. Ellers vil partiet forsøge at presse lovgivning igennem.

Foto: Liselotte Sabroe

SF kræver nu, at kunderne skal have fuld gennemsigtighed i, hvad realkreditinstitutternes bidragssatser og gebyrer går til.

Kravet fra SF kommer forud for et møde fredag, hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har indkaldt forligskredsen bag bankpakkerne til en drøftelse af de stigende bidragssatser hos realkreditinstitutterne.

»Hvis vi, og ikke mindst kunderne, skal bevare tilliden til de danske realkreditsystemer, så kræver det, at der er en gennemsigtighed i forhold til de gebyrer, der bliver opkrævet. Indtil videre er det klarlagt, at halvdelen af de opkrævede gebyrer går lige ned i bankernes forede lommer,« siger erhvervsordfører Jonas Dahl og henviser til Nykredits seneste prisstigninger på boliglån.

»Det er ikke godt nok, at der er så stor uklarhed over, hvad pengene skal bruges til, og det har vi og kunderne simpelthen behov for at få fuldt indblik i,« siger Jonas Dahl.

Nykredit begrunder de højere bidragssatser med øgede kapitalkrav fra blandt andet EU. Ifølge koncernchef Michael Rasmussen skal Nykredit skaffe op mod 25 milliarder kroner inden for de kommende fem til seks år. Men det argument har flere eksperter og kunder stillet spørgsmålstegn ved.

Myndighederne skal godkende stigninger

Derfor kræver SF nu også, at der skal nedsættes en uafhængig ekspertkommission, der skal vurdere, om der er rimelighed i stigningen i blandt andet bidragssatserne. Kommissionen skal forhindre realkreditselskabernes »tag-selv-bord«, lyder det fra Jonas Dahl.

»Vi bliver nødt til at have en instans, som sikrer, at stigningerne skal være begrundet såfremt, der skal være nogle stigninger,« siger han.

Derudover må der ifølge SF ikke gennemføres bidragsstigninger på eksisterende lån, før der er blevet givet tilladelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

»Det her handler også om at beskytte de ellers sagesløse forbrugere, som ikke nogle steder at gå hen, når banker og realkreditinstitutter hæver bidrag og gebyrer år efter år,« siger Jonas Dahl.

Nykredit får én måned til at lave en frivillig aftale og rette ind. Ellers vil SF henvende sig til ministeren og Folketinget med henblik på at få presset kravene igennem.

»Det er så grelt et eksempel på, at forbrugernes rettigheder er fuldstændig tilsidesat, at hvis ikke man er villig til at løse det fra realkreditinstitutternes side, så er den eneste udvej lovgivningsvejen,« advarer Jonas Dahl.

Nykredits topchef Michael Rasmussen mødes med erhvervs- og vækstudvalget fredag for at fremlægge al dokumentation for stigningerne i bidragssatserne.