SF roser idé om statsbank

SFs finansordfører Ole Sohn kalder Socialdemokraternes forslag om at skyde 50 milliarder kroner i en egentlig statsbank for en god idé. Samtidig langer han ud efter bankerne.

Ole Sohn langer ud efter bankerne, der kun tænker på deres aktionærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
”Alle forslag, der er med til at sikre at små, sunde virksomheder kan få kreditter er gode. Så vi ser meget positivt på Socialdemokraternes forslag. Vi kan simpelt hen ikke sidde alle de henvendelser, som samtlige partier i Folketinget får fra sunde virksomheder, overhørig," siger Ole Sohn til Business.dk

Han anklager i samme omgang pengeinstitutterne for at koncentrere sig mere om at sikre nye overskud til aktionærerne end om at kvittere for den statsgaranti, de har fået. Socialdemokraternes forslag har netop til hensigt at øge konkurrencen mellem bankerne og sikre, at små og mellemstore virksomheder kan få de lån, som de desperat har brug for.

Ole Sohn understreger dog, at statsbanken skal drives professionelt efter armslængdeprincippet og ikke deltage i valutaspekulationer.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) kritiserede torsdag S-forslaget. Ifølge ministeren vil en statsbank komme til at låne ud til alle de virksomheder, som de private banker ikke vil give lån. Det afviser Ole Sohn:

”Uanset hvilken banktype det er, skal den jo drives professionelt. Det er jo ikke meningen at staten bare skal betale 50 milliarder kroner ud i den blå luft. De skal stilles til rådighed til bæredygtige projekter,” siger han.

Radikal modstand
De Radikales næstformand Morten Østergaard er ikke meget for ideen om en egentlig statsbank, fordi han finder det for risikofyldt. Men det undrer Ole Sohn:

”Jeg synes, at vi skal se positivt på alle forslag, der mindsker krisens omfang, så jeg synes, det er underligt, at man bare skyder forslag ned. Jeg vil hellere være stifinder frem for fejlfinder,” siger han.

I april foreslog SF et lignende projekt, der ligeledes havde til formål at øge konkurrencen mellem bankerne, men Ole Sohn føler dog ikke, at Socialdemokraterne har stjålet hans forslag.