SF og DF: Hvidvask-undersøgelse er på sin plads

Danske Banks beslutning om stor hvidvaskundersøgelse får lunken ros på Christiansborg.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det manglede da bare.

Omtrent sådan lyder reaktionen fra Christiansborg på Danske Banks beslutning om at igangsætte en storstilet undersøgelse af mulige hvidvasksager i bankens estiske filials afdeling for udenlandske kunder.

Undersøgelsen kommer efter Berlingskes afsløringer i år af to store hvidvasksager i banken. Men bankens beslutning om en kulegravning vækker kun lunken begejstring blandt to erhvervsordførere.

»Det er da betryggende, at det nu lader til, at banken vil gøre noget ved det og komme til bunds i sagen. Men det ændrer jo ikke på, at bankens kontrol har været alt for ringe, og at situationen har været uacceptabel i for lang tid,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

»Det her kommer med al respekt ti år for sent. I mellemtiden har der tydeligvis været mange år med slendrian i Danske Bank. Man har ikke haft en intern revision, der har kunnet håndtere hvidvaskkontrollen,« siger han.

Heller ikke SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen er synderligt imponeret over beslutningen om at iværksætte en omfattende undersøgelse.

»Banken har indset, at sagen ruller, og den bliver nødt til at anerkende, at tingene vil komme frem under alle omstændigheder. Så ledelsen kan ikke gøre andet,« siger hun.

Hun er ikke tryg ved, at banken selv skal lave undersøgelsen:

»Jeg går som et minimum ud fra, at alt mistænkeligt bliver lagt frem for myndighederne. Sagen er udtryk for et kæmpe ledelsessvigt i toppen af banken. Derfor bør denne undersøgelse ikke ligge i hænderne på banken alene,« siger hun.

Danske Banks adm. direktør Thomas Borgen lægger op til at undersøge 3.000 kunder i bankens filials afdeling for udenlandske kunder i perioden 2007-2015. Det sker efter Berlingskes afsløringer af, at milliarder af kroner er strømmet gennem banken fra bl.a. regimet i Aserbajdsjan og videre til politikere, embedsmænd og skattely. Tidligere i år afdækkede Berlingske andre pengestrømme gennem banken fra bl.a. Moldova.