Sex, vold og frække ord

Dansk markedsføring viser sig fra sin mest pubertære side, og det virker desværre, fortæller reklamemand.

Smurt ind i teaterblod er provokunstneren Kristian Hornsleth med til at markedsføre et nyt mikro­bryggeri. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dreng indtager en energidrik. Derefter begår han røveri i en kiosk og vold mod en række tilfældige personer. Det viser en reklamefilm fra læskedrikproducenten Cult.

Fredag blev reklamefilmen politianmeldt af den danske forbrugerombudsmand. Årsagen var - ifølge forbrugerombudsmanden - at Cult overtræder markedsføringsloven, fordi virksomheden anvender vold som virkemiddel i en reklamefilm, der er rettet mod børn og unge under 18 år. Det er forbudt.

Reklamefilmen fra Cult er bare ét eksempel på, hvordan dansk reklame har grebet til sex, vold, lovbrud og grimt sprog i håbet om at blive husket af forbrugerne.

I denne uge indleder et nyt mikrobryggeri en landsdækkende reklamekampagne. Bryggeriet Stronzo markedsfører dets hvedeøl, brown ale og porter under sloganet »Beer with an attitude«, altså »øl med attitude«. Provo-kunstneren Kristian Hornsleth er med til at markedsføre bryggeriet, og han står nøgen indsmurt i teaterblod og et vildt udtryk i ansigtet på en af de nye reklameplakater fra Stronzo-bryggeriet. Stronzo er i øvrigt et særdeles frækt ord i Italien, hvor det er slang for røvhul.

»Åh nej,« lyder den første reaktion fra Frederik Preisler, da han bliver præsenteret for den nye kampagne.

Han er direktør i reklamebureauet Mensch, og han finder flere af reklamebranchens forsøg på at provokere trættende og ubegavede.»Provokation er vel det ældste trick i reklamehåndbogen, og det er der ikke noget i vejen med. Men det er langtfra alle, som provokerer på en intelligent måde, og jeg må godt nok sige, at det her, det er trættende,« siger han.

Intelligent eller dumt. Uanset hvad, er der gode chancer for, at provokationer fører til mersalg.

»De fleste af os siger, at vi ikke bliver påvirket af reklamer. Men adskillige undersøgelser viser noget andet. Vi køber de mærker, som vi kender. Så ud fra et kommunikationsstrategisk perspektiv kan man godt forsvare, at det langt hen ad vejen gælder om at skabe noget opmærksomhed om sit brand og blive kendt,« siger Frederik Preisler.

Opmærksomhed er lige præcis, hvad Stronzo-bryggeriet satser på. Ved at lave provokerende reklamer kan man opnå mere opmærksomhed for færre kroner, fortæller en af bagmændene.

»Vores plakater er radikalt anderledes end de andres. De skiller sig virkelig ud, og det betyder, at vi ikke behøver at hænge 50 plakater op. For vi kan få samme opmærksomhed med to. Det gælder om at råbe højt,« siger medstifter Morten Strunge, der har tjent penge til ølsatsningen ved at sælge sit telefonselskab Onfone til TDC for 300 millioner kroner.

Sammen med sin bror, der er brygger, vil han forsøge at gøre kvalitets-øl populær i Danmark, og provokationer kan hjælpe dem på vej, mener han.

»Vi vil gerne samarbejde med og fremhæve personer, som har attitude. Man kan mene meget om Hornsleth, men attitude, det har han. Men jeg mener ikke, at vores plakater er platte. Der er dybde i dem,« siger Morten Strunge og fortæller, at fotoet forestiller Hornsleth, der er ved at blive afvasket på en sindssygeanstalt.

Navnet Stronzo er også med til at fortælle, at det nye bryggeri har attitude, mener han.

»Det ligger rigtig godt i munden, og jeg tror, at folk vil kunne huske det. De fleste ved nok ikke, hvad det betyder, men de finder sikkert ud af det på et tidspunkt, og så er det jo en meget sjov historie,« siger han og oplyser, at Stronzos markedsføring retter sig mod 25-50-årige.I stedet for at bruge vold, blod og frække ord har et par andre danske virksomheder på det seneste grebet fat i en anden klassiker: Sexede, letpåklædte kvinder. Det har tidligere kunnet få danske feminister til at rejse en protestbølge, der gav opmærksomhed for hundredtusindvis af kroner.

Danske Bestseller skulle dog helt til Sverige, før folk lod sig ophidse. Det skete til gengæld i stor stil, da Bestseller for nylig præsenterede en kampagne, hvori letpåklædte kvinder tog sig kærligt af lapsede ungersvende og fik dem til at dyrke fitness. 172 svenskere klagede over kampagnen til den svenske reklameombudsmand, hvilket gjorde reklamen til den næstmest kritiserede nogensinde. Og for få uger siden afgjorde den svenske reklameombudsmandsinstitution, at Bestseller var skyldig i kønsdiskrimination og for at udstille kvinder som sexobjekter. Det var ment ironisk, lød svaret fra Bestseller.

Seneste sexede markedsføringsstunt kommer fra danske JBS, der tog helt til Cuba for at indspille en reklamefilm, der viser en stribe frodige og sparsomt klædte cubanske kvinder lave sjov med det danske JBS-herreundertøj. Reklamefilmen skal vises i flere lande, og direktør for JBS Michael Alstrup oplyser, at han ikke frygter svenskernes reaktion.

»Vi har lidt dansk humor i vores reklamer, og det er mit indtryk, at vi skiller os ud på den måde ude i verden. Vi gør det ikke for at få klager, og det regner vi heller ikke med, at vi får,« siger han.

I 2007 formåede JBS at få dele af den danske fagbevægelse på nakken. Det skete, da virksomheden viste en fotoserie med halvt afklædte sygeplejersker, der sniffede til de danske underbenklæder, mens de lå i en hospitalsseng.

»Boykot JBS og deres pornoreklame,« lød det kort efter fra Dansk Sygeplejeråd.