Serieopfinderen satser på sin nye motor

Ny retning. James Dyson peger på sin højtydende minimotor, når det drejer sig om nye opfindelser, der kan være med til at ændre de maskiner, vi alle dagligt omgiver os med.

James Dyson, opfinder Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den britiske serieiværksætter James Dyson bliver bedt om at kigge i krystalkuglen, er der ét billede, der overskygger de andre. Nemlig det af den nye type elektromotor, han selv har arbejdet på i snart ti år.

Den nye elektromotor er nu i sin fjerde generation og i brug i en lang række af Dyson-koncernens produkter, der spænder fra støvsugere over håndtørrere til blandt andet ventilatorer. Grundlæggende er der blot tale om en ny måde at transformere elektricitet til bevægelsesenergi på, men det skal man i James Dysons optik ikke undervurdere værdien af.

Ifølge den 66-årige brite har hans elektromotor, kaldet Dyson Digital Motor, nemlig en stribe fordele i forhold til den klassiske elektromotor. Fordelene er angiveligt mindre størrelse, mindre energiforbrug og mindre slid. Han fortæller, at motoren kom til verden født at et behov.

»Vi har investeret 150 millioner pund over de seneste 15 år i at kunne udvikle vores egne digitale motor. For 15 år siden var der ganske enkelt ikke noget på markedet, der var småt nok eller kraftigt nok til at drive de teknologier, vi ville udvikle,« siger James Dyson.

Simpelt og effektivt design

Om Dysons elektromotor i sidste ende vil sprede sig til andre producenters maskiner, mangler stadig at blive bevist. Men det ændrer ikke ved, at det er lykkedes James Dyson at gøre op med den klassiske elektromotor.

Grundtanken med magneter og spoler er den samme, men Dysons koncept sørger ved hjælp af elektronik for, at de dele af elektromotoren, der bevæger sig, ikke behøver at være strømførende. Det gør det grundlæggende design simplere, og dermed kan det formindskes og effektiviseres.

Pt. bliver motoren primært brugt i Dysons husholdningsmaskiner, men den britiske serieiværksætter afslører, at han arbejder på at udbrede den til mange andre funktioner – deriblandt i forbindelse med brændselscelleteknologi.