Serieiværksætter i nyt drømmeprojekt

Skype-investor Morten Lund går ind i nyt projekt, der skal give asiatiske freelancere mikrolån til at uddanne sig og tjene flere penge. Selv kalder han projektet profitabel velgørenhed.

Iværksætter Morten Lund går ind i nyt projekt, som skal give asiatiske unge mikrolån til uddannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske serieiværksætter Morten Lund går nu ind i et projekt, der skal give unge i tredjeverdenslande bedre uddannelse og dermed mulighed for at tjene flere penge. Projektet hedder Coders Trust og er igangsat af Ferdinand Kjærulff.

Morten Lund er bedst kendt for at være investor i Skype og Nyhedsavisen. Han har tjent millioner og tabt dem igen, og nu går han altså ind i et projekt, som lugter lidt af velgørenhed.

»Jeg har prøvet det, som meget få mennesker har prøvet, nemlig at være ekstremt rig og så ikke have så meget i nogle år. Jeg har savnet at lave noget, der laver om på verden,« siger Morten Lund.

Selv betegner han Coders Trust som profitabel velgørenhed, for han mener, der skal penge til for at tiltrække de bedste ressourcer.

»Hvis ikke man må tjene penge, kan man ikke få de rigtige mennesker til at være der og holde på dem,« siger iværksætteren, som investerer sit netværk og rejser penge til projektet derigennem.

Coders Trust er baseret på de globale freelanceportaler, hvor millioner af »digitale daglejere« har oprettet en profil for at få arbejde. Idéen er at hjælpe freelancerne med at blive uddannet bedre, så de kan forbedre deres cv og dermed tjene flere penge på deres arbejde. Freelancerne låner penge til uddannelse gennem Coders Trust - som tager 15-20 procent i rente for lånet.

Det nye koncept består i at udbyde en onlineservice til studerende i udviklingslande, som kombinerer online-uddannelse med online-opgaver fra freelanceportalerne. Den studerende ender på den måde med både uddannelse, den nødvendige praktiske erfaring og de altafgørende anmeldelser, som skal danne grundlag for den studerenes online-cv.

Ifølge Morten Lund har verdens største udbyder af mikrolån Kiva en tilbagebetalingsrate på 98 procent, og så begynder den gode gerning at ligne en god forretning for Morten Lund og co.

Der er allerede sat et hold på 10 medarbejdere op i Bangladesh, og det antal skal udvides, så snart der bliver rejst flere penge. Pengene kommer blandt andet fra Danida.

»Ideen er der ikke noget problem med, men nu skal vi vise, at det virker. Det har jeg ligesom prøvet et par gange før i mit liv, så det har vi ikke nogen frygt for, men det er der, de fleste står af. Vi kan alle sammen sidde over en flaske rødvin og have en god ide,« siger Morten Lund.Tjenesten forventes startet midt i 2014 i Bangladesh, der udgør omkring 12 procent af det samlede marked af freelancere. Der er mere end 150.000 registrerede freelancere, som tjener cirka 15 dollar for teknisk arbejde og cirka syv dollar for ufaglært arbejde.