Sender Finanstilsynet småbanker i døden?

På en række parametre presser myndighederne de mindre banker, hvoraf talrige har opgivet ævred. Også Nationalbankens adfærd vækker vrede hos bankerne

Foto: Malte Kristiansen. Peter Nyholm Jensen, finansredaktør, Berlingske Business.
Læs mere
Fold sammen

Det er som en presset svømmer, der netop har fået sit åndedrag under kontrol og sit hoved oven vande. Så kommer der én forbi, som igen presser hans hoved under vandet. Det minder om den situation, som en række af landets mindre banker er endt i under et stadig strengere finanstilsyn med Ulrik Nødgaard i spidsen.

Der har på det seneste været flere eksempler på banker, som egentlig var på vej mod bedre tider, men så alligevel har været lige ved at få dødsstødet. En af dem er Østjysk Bank, som i første halvår fik ekstra nedskrivninger for 216 mio. kr. efter et besøg fra alvorlige mænd fra Finanstilsynet. Det var lige ved at tage livet af banken, som i dagens store gennemgang i Berlingske Business klarer sig ringest efter at have tabt 65 pct. af egenkapitalen på bare et år. Nu har banken solgt fra og håber på at få lavet en kapitalrejsning i år.

Peter Nyholm, Finansredaktør

»Man kan spekulere i, at Finanstilsynet har som dagsorden at rydde op i antallet af banker i Danmark«


En anden aktør, der har haft besøg af myndighederne, og som derfor endnu ikke har leveret regnskab, er den noget mere solide Sparekassen Kronjylland, der forventes at levere et trods alt pænt regnskab på tirsdag. Og der er talrige øvrige eksempler på, at småbankerne er under et stadig stort pres fra Finanstilsynet.

Man kan spekulere i, at Finanstilsynet har som dagsorden at rydde op i antallet af banker i Danmark. Tilbage i 2011 opfordrede Ulrik Nødgaard sågar bankdirektørerne »til at overveje at finde sammen med nogle andre pengeinstitutter for derigennem at ruste sig til de fremtidige udfordringer.«

Hvis det har været hans strategi at skubbe dem lidt på vej, er det i hvert fald gået godt siden 2007, da antallet af danske banker er faldet fra 151 til 82 i år - et antal som daværende Danske Bank-direktør Peter Straarup til store vrede hos lokalbankerne forudsagde næsten præcist i 2009.

Naturligvis har både finanskrise, ejendomskrise, landbrugets krise og overdreven risikotagning spillet en rolle, men også Finanstilsynets hårde linje har haft betydning. Og det fortsætter.

Senest har myndighederne stillet strengere krav til, hvor stor en andel bankernes storkunder må udgøre af bankernes egenkapital. Det rammer de små banker lige i maven. De risikerer at skulle sende nogle af deres store kunder over til større banker.

Det er særligt ærgerligt at skulle opgive kunder i disse år, for bankerne bugner af penge, som de helst vil låne ud. Alene kredsen af små og mellemstore institutter har 60 mia. kr. i indlånsoverskud, og det koster nu millioner af kroner i ekstra rente at placere de overskydende penge i Nationalbanken, hvis man er en mindre bank. De større banker har derimod fået lov til at placere store milliardbeløb gratis i Nationalbanken, hvad de er tilfredse med. Men de mindre ærgrer sig over, at de ikke har fået lov til at placere så mange penge, som de har behov for. Det eneste de får ud af at klage deres nød er en iskold skulder fra Nationalbanken.

Det puster også til forfølgelsesfrygten hos de mindre banker. Den frygt skal nok leve videre i de mindre banker i takt med, at kollegaerne fortsætter med at falde fra.