Semco øjner offshore-eventyr i Sydøstasien

Den danske offshoreaktør Semco Maritime åbner op for det asiatiske marked gennem et samarbejde med vietnamesiske Petrovietnam.

Semco udvider forretningen i Vietnam Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Semco Maritime har indledt et samarbejde med statsejede Petrovietnam Marine Shipyard om udrustning, opgradering og vedligeholdelse af borerigge i Sydøstasien. I dag sidder Semco på en stor del af markedet i Nordsøen, og ønsket er nu at åbne op for det asiatiske marked.

»På nuværende tidspunkt er vi jo en fraktionsspiller, men vi håber på at kunne få fat i 20 procent af markedet i løbet af de næste seks til otte år,« siger Hans-Peter Jørgensen, senior vice president i Semco Maritime.

I det nye vietnamesiske samarbejde skal Semco fokusere på servicering, ombygning og opgradering af ældre rigge, mens den vietnamesiske partner koncentrerer sig om færdigudrustning af nybyggede platforme fra andre asiatiske værfter.»Sydøstasien er jo meget, meget stort. Alene omkring Indokinahalvøen opererer cirka 75 borerigge, som skal ind til service hvert femte år. Det er faktisk lige så mange som i hele Nordsøen, så det er ikke noget lille marked. Samtidig bliver stort set alle borerigge i dag bygget i Sydøstasien,« siger Hans-Peter Jørgensen.

Hos Dansk Offshorecenter understreger direktør Morten Basse, at vækstmarkederne fremover vil ligge i udlandet.

»Alle regner med, at der stadig er et vist niveau af aktiviteter i Nordsøen, men det er nok et spørgsmål om vedligeholdelse af niveauet. Vækstområderne er jo uden for Nordsøen, både i Fjernøsten, Angola og Det Kaspiske Hav,« siger Morten Basse.

Semco har arbejdet med at opbygge relationer og tillidsforhold i Vietnam siden 2007. Beslutningen om at udvide netop i det område er ifølge Hans-Peter Jørgensen et spørgsmål om geografi, mere end om at udnytte de lokale markeder.»Vores tanker går på at tiltrække de store internationale rig-operatører, og der er den geografiske placering spot on. Det vil være enklere for dem at gå ind til Vietnam, hvor vi ligger, end at gå til Singapore,« siger Hans-Peter Jørgensen.

Ud over Vietnam opererer Semco i Singapore, og på sigt kigger selskabet også efter andre steder i Asien, heriblandt Kina og Korea.

Dansk Offshorecenter har ikke tidligere haft Sydøstasien på listen over de fem mest interessante områder for de danske offshorevirksomheder inden for olie og gas, men direktør Morten Basse ser positivt på udviklingen.

»Jeg tror, det vil vise sig, at Brasilien ikke er det mest oplagte for danske virksomheder. Så det kunne da være ret interessant at se på Sydøstasien. Et væsentligt kriterium er, at de store contracters, som Semco er en af, begynder at vise interesse, for så tyder alt jo på, at der er operatører og opgaver for de små og mellemstore virksomheder,« siger Morten Basse.