Selvtillid på Esplanaden

Efter rekordåret 2010 stråler Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen af optimisme. Stærk konkurrenceevne og sunde finanser betyder, at A.P. Møller - Mærsk kan spille med musklerne og se lyst på fremtiden.

Nils Smedegaard: "Vi har nedbragt gælden væsentligt, hvilket også giver os plads til at investere." Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mange koncernchefer, der nogensinde kommer til at kunne præsentere et rekordoverskud på godt 28 milliarder kroner ét år efter at bundlinjen blødte rødt med 5,5 milliarder kroner. Det var da også en tydeligt tilfreds og optimistisk Nils Smedegaard Andersen, der onsdag svarede på spørgsmål fra analytikerne efter årsregnskabet.

Se web-TV: De svæver på Esplanaden i dag

"Jeg er meget tilfreds med både resultatet og pengestrømmene i 2010, som giver os gode muligheder for at kigge frem og investere i fremtiden. Selv om der stadig usikkerheder om 2011, så er vi ganske optimistiske omkring de langsigtede udsigter for gruppen,” sagde Smedegaard på en telekonference onsdag formiddag.

Se web-TV: Mærsk vender bøtten med milliardoverskud

Med et overskud på 28 milliarder kroner efter skat og pengestrømme fra driften på hele 57 milliarder kroner i 2010, er der da også rigeligt at glæde sig over og investere for. I 2010 er en stor del af pengestrømmene gået til at nedbringe gælden betragteligt til 70 milliarder kroner fra 94 milliarder kroner ved udgangen af 2009.

”Vi har nedbragt gælden væsentligt, hvilket også giver os plads til at investere. Vi skal dog finde det rette balance mellem investeringer, en god kapitalsituation og udbytte,” forklarede Smedegaard.

Højere udbytte

A.P. Møller - Mærsk har da også tredoblet udbyttet for 2010 til 1.000 kr. pr. aktie fra 325 kr. i katastrofeåret 2009. I 2008, hvor Mærsk også tjente gode penge, var udbyttet 650 kr., så det er pil op for udbyttet til aktionærerne, men Mærsk-ledelsen tør endnu ikke love et endnu højere udbyttet fremadrettet."Stigningen er et tegn på gruppens solide position,” sagde finansdirektør Trond Westlie, og da finanserne kun ventes at blive endnu bedre fremover, ligner det en oplagt konklusion, at der mindst kan ventes et tilsvarende niveau for udbyttet fremadrettet.

Historisk vending

Analytikerne spurgte talrige gange til, om pengestrømme i niveauet 50 milliarder kroner årligt også vil betyde årlige investeringer for et lignende beløb. Og svaret fra Smedegaard lød hver gang, at det vil komme til at variere lidt for år til år og handler om den rette balance. Han har dog tidligere sagt, at A.P. Møller - Mærsk i snit vil investere op mod ti milliarder dollar om året, så 50 milliarder kroner virker som et sandsynligt investeringsniveau fremadrettet.Selskabets største forretningsområde, containerforretningen, der har vendt et kæmpe minus på godt 11 milliarder kroner i 2009 til et endnu større plus på næsten 15 milliarder kroner i 2010, er hovedårsagen til fremgangen for A.P. Møller - Mærsk. Smedegaard kalder resultatet "meget flot", og selv om der i år ventes et lavere resultat i containerforretningen, så vil det stadig være "tilfredsstillende", uden at Mærsk vil uddybe, hvad der skal lægges i det.

Maersk Line tabte ganske vist markedsandele i 2010, men til gengæld tjener selskabet mere per fragtet container end konkurrenterne, og netop den stærke konkurrenceevne samt de finansielle muskler til at investere - som demonstreret mandag med ordren på mindst ti nye rekordstore containerskibe - gør selskabet optimistisk omkring fremtiden.Analytikerne i Sydbank og Jyske Bank hæfter sig også ved forventningen om et "tilfredsstillende" containerresultat i 2011, og ser det som hovedårsagen til, at Mærsk-aktierne stiger et par procent efter regnskabet.

Olieproduktion fortsætter nedgang

Olieforretningen vil også bidrage med et lavere resultat i 2011, hvilket hovedsageligt skyldes en lavere andel af produktionen i Qatar, hvor Maersk Oil i 2010 havde 44 procent af sin samlede, globale produktion. I alt ses Maersk Oils produktionsandele lande på ca. 125 mio. tønder i år mod 138 mio. tønder i 2010 og 156 mio. tønder i 2009.Aftalen i Qatar betyder, at Maersk Oils andel af produktionen falder i takt med investeringsniveauet, og da den store udbygning i Qatar stort set er helt færdig, får Maersk Oil mindre olie i Qatar.

Dertil kommer, at produktionen i den danske del af Nordsøen er faldende som følge af naturlig produktionsnedgang fra ældre felter.

Tror stadig på tank

Mens containerforretningen og olieforretningen leverede overskud på henholdsvis 14,9 og 9,3 milliarder kroner i 2010, så måtte Maersk Tankers endnu en gang fremvise røde tal på bundlinjen. Underskuddet blev på 118 millioner dollar, hvilket skyldtes nye nedskrivninger af værdierne. Smedegaard afviste dog kategorisk, at A.P. Møller - Mærsk vil neddrosle tankaktiviteterne.”Vi har ingen planer om at indskrænke tankflåden, og vi ser stadig gode langsigtede muligheder for Tankers,” fastslog Smedegaard.