Selvstændige er ramt af lukkede grænser: »Det har en større påvirkning af økonomien, end man tror«

I en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation svarer hver tredje selvstændige, at de lukkede grænser er en hindring for deres virksomheds drift.

Danmark lukkede grænserne 14. marts kl. 12.00. Nu er spørgsmålet, hvordan de skal åbnes igen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Det var historisk, da Danmarks grænser lukkede lørdag 14. marts kl. 12.00.

Derfor er det også naturligt, at genåbningen af grænserne fylder meget i debatten. Indtil videre har grænserne ikke været en del af genåbningsplanerne på grund af frygten for at skubbe til smittetrykket, som er kommet under kontrol internt i landet.

Alligevel har grænserne været et ofte diskuteret emne på det seneste, da både eksportvirksomheder og sommerhusudlejere er afhængige af, at grænserne frit kan passeres.

Nu viser en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation, at de lukkede grænser også er en hindring for mange selvstændige. Således svarer omkring en tredjedel af 688 adspurgte selvstændige, at de lukkede grænser påvirker deres forretning negativt.

»Det viser, at det har en større påvirkning af økonomien, end man tror. Det er ofte sommerhusejere og eksportvirksomheder, der bliver nævnt i debatten om grænseåbningen, men Danmark er en del af en global økonomi, hvor også de selvstændige er afhængige af at kunne rejse ud og tale med deres kunder,« siger cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke.

I undersøgelsen har 13,1 pct. svaret, at lukkede grænser »i meget høj grad« er en hindring for deres virksomhedsdrift, mens 9,9 pct. har svaret »i høj grad«, og 13,4 pct. har svaret »i nogen grad«. 45,5 pct. har svaret, at det ikke er nogen hindring.

En tysk aftale

»Svarene understreger, at grænseåbningen er et vigtigt parameter for det danske erhvervsliv og økonomien,« siger Niklas Praefke.

Han understreger, at han godt forstår, man ikke kan åbne til hele verden på én gang:

»Der vil selvfølgelig være en længere periode, hvor man ikke kan komme visse steder hen. Men i Tyskland er smittetrykket også under kontrol, og der er meget samhandel, så det ville være gavnligt at have en aftale om, at man kunne rejse derned og omvendt,« siger han.

Han påpeger, at de selvstændige eksempelvis har behov for at rejse for at finde nye markeder og kunder, som kan være svært via en Skype-forbindelse.

Fredag kom en række nye beregninger fra Dansk Erhverv, som viste, en åbning af de danske grænser kan give en gevinst på 40 milliarder kr., og en åbning kan komme til at redde omkring 40.000 danske job.

Regeringen har været tilbageholdende med at tale om en genåbning af grænserne, selvom den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, i den forgangne uge sagde, at Tyskland er villig til at åbne grænsen til Danmark 15. maj.

»Vi må dog ikke glemme, at hvis vi genåbner grænserne for tidligt, så risikerer vi at sætte den positive udvikling, vi har haft i Danmark, over styr, så dele af genåbningen i værste fald skal rulles tilbage igen, eller at vores sundhedsvæsen kommer under pres,« sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) om muligheden for at åbne grænsen i den forgangne uge.

Flere af Folketingets øvrige partier har siden udtrykt ønske om en delvis åbning af grænserne til visse lande.