Selvmordsbølge resulterer i lønforhøjelse på iPhone-fabrik

Omstridt kinesisk fabrik, der producerer Apples iPhone-telefon, tvinges nu til at give arbejderne bedre forhold og mere i løn.

Demonstranter i Taiwans hovedstad, Taipei, viser portrætter af blandt andre Hon Hais topchef og grundlægger, Terry Gou (til venstre), og Apples topchef Steve Jobs (til højre) med teksten »Wanted« (Eftersøgt). Protesten blev afviklet uden for det messecenter i Taipei, hvor verdens næststørste teknologimesse åbnede tirsdag, og hvor flere af IT-giganterne er til stede. Foto: Patrick Lin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Den internationale ballade efter ti selvmord på den kinesiske fabrik, som blandt andet samler Apples iPhone-telefon, betyder nu højere løn til de pressede ansatte.

Læs også: Boykot af ny iPhone efter 10 selvmord

Hon Hai-koncernen, som ejer Foxconn-fabrikken i Shenzhen, har lovet at hæve lønningerne med 20 procent. Samtidig forventes det nu, at der kan oprettes fagforeninger på fabrikken, der samler udstyr for Apple, Dell og Hewlett-Packard.

Koster 84 millioner dollars ekstra

Ifølge investeringsbanken Morgan Stanley vil lønstigningen reelt blive på mindre end syv procent, eftersom den afhænger af blandt andet anciennitet.

Lønforhøjelsen ventes dog at stå Foxconn i 84 millioner dollars, skriver finansavisen Wall Street Journal.

Læs også: Apple beklager selvmord på fabrik

Hon Hai har nu hyret rådgivere, sat sikkerhedsnet op og åbnet fabrikkerne for medierne, så man kan bese arbejdsforholdene. Både politiet i Shenszhen og Apple- og Dell-kunder holder øje med forholdene efter den store omtale af de ti selvmord, hvoraf halvdelen fandt sted i maj.

Kommunistpartiet kræver bedre forhold

Nu blander også de kinesiske myndigheder sig i sagen, der sætter Kina i et dårligt lys. En højtstående repræsentant for det regerende kommunistparti i regionen kræver, at forholdene på fabrikken forbedres.

Læs også: Efterforskning af selvmord indledt

Årsagen til selvmordene menes at være stress og et voldsomt produktionspres, som til sidst blev for meget. Mange af arbejderne bor på fabrikkerne.