Selvkørende Ford skal bringe Dominos-pizzaer ud

Bilproducenten Ford og pizza-kæden Dominos Pizza har indledt et samarbejde om udbringning af pizzaer med selvkørende biler. Første fase i samarbejdet skal undersøge, hvordan forbrugerne tager imod de selvkørende pizzabude.

Ford Domino

I løbet af de kommende uger vil man i Ann Arbor i den amerikanske stat Michigan kunne iagttage en Ford parkere ved kantstenen, når pizzasultne indbyggere får leveret pizza fra Domino's Pizza. Men det er ikke en helt almindelig Ford, der triller ind til kantstenen. Det er en såkaldt Ford Fusion Hybrid Autonomous Research Vehicle, en i princippet selvkørende bil, som leverer pizzaen.

Personen, som har bestilt pizzaen, vil inden den fysiske levering kunne følge pizzaens vej fra Dominos og undervejs modtage beskeder om, hvordan man selv kan tage pizzaen ud af bilens varmeskab ved at indtaste en fremsendt kode.

I første omgang er der tale om testudbringning til tilfældigt udvalgte borgere i Ann Arbor. Ved rattet vil sidde en chauffør, og på passagersæderne vil der sidde forskere, som skal iagttage brugerne reaktioner, når de interagerer med en i princippet selvkørende pizzabud.

På længere sigt skal test-samarbejdet mellem bilproducenten og pizza-kæden udvides og føre til en større forståelse af, hvilken rolle selvkørende enheder kan spille i transport af varer som eksempelvis pizzaer, fremgår det af en fælles pressemeddelelse, som parterne har udsendt tirsdag.

Det er blot et spørgsmål om tid, før selvkørende biler bliver en integreret del af bybilledet. Martin Birkner, der analyserer markedet for selvkørende biler for det amerikanske analysehus Gartner, sagde tidligere på måneden til Berlingske, at han forventer, at de første byer i 2021 vil give lov til, at førerløse biler kan køre i specifikke vejbaner og på fastlagte ruter.

Ford forventer at begynde produktion af selvkørende biler i 2021. Tesla ventes om to år at være klar med en selvkørende bil, og så er der Google, der længe har testet førerløse biler på Californiens veje. Også store tyske bilproducenter har selvkørende biler i ærmet. Audio, BMW og Mercedez-Benz er gået sammen om at købe selskabet HERE, der tidligere var ejet af finske Nokia. HERE producerer detaljerede digitale kort, og teknologien er helt central for tyskerne plan om at skabe en software, som kan styre de førerløse biler rundt i trafikken.

Domino's Pizza eksperimenterede allerede sidste år med selvkørende pizzabude i New Zealand, hvor pizza-giganten sendte en selvkørende pizzaudbringnings-robot på gaden, den såkaldte Domino’s Robotic Unit (DRU). Og tidligere i år indgik pizza-kæden et samarbejde med Starship Technologies om udbringning af pizzaer i en række europæiske byer, hvor robotterne kører ud på egen hånd inden for en radius på 1,6 km fra Domino’s butikker. Bag Starship står i øvrigt medstifterne af Skype, Janus Friis’ og Ahti Heinla.