Selvkørende biler, robotter og brint – Bjarke Ingels skal bygge fremtidens by for Toyota

Bjarke Ingels skal stå i spidsen for Toyotas nye byggeprojekt, der skal ligge for foden af Mount Fuji i Japan. Selv kalder den danske stjernearkitekt projektet, der udelukkende skal drives bæredygtigt, for »det mest ambitiøse til dato«.

Bjarke Ingels Groups nyeste projekt – Toyota Woven City. Byen skal opføres for foden af Mount Fuji i Japan. Det vides endnu ikke, hvornår byen, der også kaldes for fremtidens by, vil stå klar, men byggeriet indledes i begyndelsen af 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ingels Group

Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels skal for Toyota bygge et levende laboratorium med forsøgspersoner.

Sådan lød det i hvert fald ifølge Toyotas øverste chef, Akio Toyoda, da han ved forbrugerelektronikmessen CES, der i disse dage finder sted i Las Vegas, skulle forklare, hvilket projekt Bjarke Ingels Group skal stå i spidsen for.

Projektet hedder officielt Toyota Woven City, men ophavsmændene kalder det også for fremtidens by. Her må der kun køre selvkørende biler, og alle bygninger skal opføres på bæredygtig vis – blandt andet ved hjælp af CO2-neutralt træ.

Byen skal derudover drives udelukkende af forureningsfri brintteknologi, og der skal være solceller på tagene, robotteknologi samt kunstig intelligens i hjemmene.

Det 71 hektar store område skal huse op til 2.000 indbyggere, og det skal ligge for foden af det berømte japanske bjerg Mount Fuji.

Det er nu over et år siden, at planen for byggeriet tog sin begyndelse, og spørger man Bjarke Ingels, som er verdenskendt for sine byggerier, der blandt andet tæller Manhattans pyramideformede skyskraber og den flydende by, så er det en stor opgave, han står over for.

»Et projekt af denne skala og størrelse vil være vores mest ambitiøse til dato,« siger han.

Akio Toyoda, Toyotas øverste chef, og Bjarke Ingels under offentliggørelsen af Toyota Woven City på forbrugerelektronikmessen CES i Las Vegas. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker/AP/Ritzau Scanpix.

Udvikling af fremtidige teknologier

Fremtidens by skal huse almindelige mennesker, men også forskere, og Toyotas håb er, at de vil komme til at fungere som en slags forsøgspersoner i det levende laboratorium.

Håbet er, at man ved at placere en gruppe mennesker i Toyota Woven City kan indhente viden, der kan bruges til udviklingen af blandt andet selvkørende teknologier, robotter, smart homes og kunstig intelligens i et miljø, der er virkeligt og naturtro i forhold til hverdagen.

Under offentliggørelsen af projektet lagde Akio Toyoda derfor også vægt på de mange muligheder, som byen vil bringe i form af vidensindsamling.

»Når vi bygger en helt ny by op fra grunden, får vi en unik mulighed for at udvikle fremtidige teknologier – herunder et digitalt styresystem til byens infrastruktur. Vi kan blandt andet teste en masse forskellige forbundne enheder med kunstig intelligens både virtuelt og rent fysisk i virkeligheden med beboerne, bygningerne og de køretøjer, der alle er linket sammen og kommunikerer med hinanden ved brug af data og sensorer,« lød det fra Akio Toyoda.

Planen er, at fremtidens by skal kombinere japansk snedkeri med den nyeste teknologi. Byens beboere vil bestå af en broget skare, men den vil primært bestå af Toyotas egne ansatte og deres familier samt forskere, samarbejdspartnere og pensionister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.

Tætte bånd skal knyttes

Det er indtil videre planen, at det første spadestik tages i begyndelsen af 2021, og det er Toyotas egne ansatte og deres familier samt forskere, der skal bo i byen og være en del af projektet.

Derudover skal der også bo pensionister, og boligerne bliver ifølge Toyota udstyret med det nyeste inden for hjælpemiddelteknologi – eksempelvis i form af robotter – der kan hjælpe til i hjemmene. Kunstig intelligens vil derudover også holde øje med beboernes helbred.

Men det er ikke kun ny viden, som fremtidens by skal skabe. Den skal nemlig også bringe mennesker sammen. Derfor skal Bjarke Ingels etablere små områder og en stor park, hvor sociale arrangementer kan afholdes.

Indtil videre lyder opgaven for Bjarke Ingels, at han skal tegne de godt 71 hektar, men det er planen, at området med tiden kan udvides. Ifølge Toyota er der nemlig plads til alle, som ønsker at være en del af fremtiden.

»Alle, der ønsker at være med til at forbedre måden, vi kommer til at leve på i fremtiden, er velkomne. På den måde udnytter vi enhver mulighed i dette helt unikke og forskningsegnede økosystem, så vi kan få udviklet endnu bedre måder at leve på og endnu bedre mobilitet til alle,« siger Akio Toyoda.

Rundtomkring i fremtidens by skal der etableres oaser, som indbyder til sociale aktiviteter mellem byens beboere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.