Selv Islands DNA er blevet værdiløst

Island kæmper for tiden på mange fronter. Senest er intet mindre end en database over alle islændinges DNA-kode blevet anset for værdiløst, hvilket har ført til at biotekfirmaet Decode er blevet smidt ud af Nasdaq-børsen.

I maj 2008 besøgte kronprins Frederik og kronprinsesse Mary det Islandske biotekfirma Decode, men i dag er Decode endnu et islandsk erhvervseventyr, der har mødt en blodig død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Jublen ville ingen ende tage, da det islandske biotekfirma Decode i sommeren 2000 blev børsnoteret på det amerikanske Nasdaq-marked. Anført af den karismatiske islandske læge og tidligere Harvard-professor Kari Stefansson ville Decode ganske enkelt kortlægge hele den islandske befolknings DNA-profil, og bruge den viden til at udvikle banebrydende ny medicin.

Argumentet var, at Island har en af verdens mest homogene befolkninger, med fremragende kortlægning af familierelationer på kryds og tværs. Derfor kunne Decode hurtigt finde ud af, hvilke sygdomme der var arvelige, og hvordan. Investorerne gik amok i lykke, og aktiekursen steg hurtigt fra 18 til næsten 29 dollar, hvilket gjorde Decode mere end ti milliarder kr. værd.

Men som så mange andre islandske eventyr er Decode nu blot et bittert minde. I går blev selskabets aktier uden den store ceremoni fjernet fra den amerikanske Nasdaq-børs, for selskabets dage er talte.

Fra stjerneskud til fallent


Afnoteringen var ikke egentlig uventet. I midten af november 2009 trådte Decode i betalingsstandsning og meddelte, at man regnede med at sælge den centrale DNA-database til nogle finansielle investorer, men at der formentlig ikke ville blive en krone til aktionærerne.

Decodes grundlæggende problem har ganske enkelt været, at selskabet som så mange andre biotek-virksomheder er løbet tør for penge. I Decodes tilfælde fordi det har vist sig, at selv om arvelige fejl i den menneskelige DNA-kode spiller en rolle for blandt andet hjertesygdomme, så er den arvelige forbindelse ganske enkelt ikke stærk nok til, at Decode har været i stand til at finde vejen til effektiv medicin, og dermed penge.

Selskabet forsøgte sig fra slutningen af 2007 også med en tjeneste, hvor private kunne betale for en "DNA-screening", men det blev heller aldrig den store succes, slet ikke økonomisk.

Så dermed er endnu et islandsk eventyr sluttet, og selv om visionerne var store, blev afslutningen så blodig som en islandsk saga.