Argumentet var, at Island har en af verdens mest homogene befolkninger, med fremragende kortlægning af familierelationer på kryds og tværs. Derfor kunne Decode hurtigt finde ud af, hvilke sygdomme der var arvelige, og hvordan. Investorerne gik amok i lykke, og aktiekursen steg hurtigt fra 18 til næsten 29 dollar, hvilket gjorde Decode mere end ti milliarder kr. værd.
Men som så mange andre islandske eventyr er Decode nu blot et bittert minde. I går blev selskabets aktier uden den store ceremoni fjernet fra den amerikanske Nasdaq-børs, for selskabets dage er talte.
Fra stjerneskud til fallent
Afnoteringen var ikke egentlig uventet. I midten af november 2009 trådte Decode i betalingsstandsning og meddelte, at man regnede med at sælge den centrale DNA-database til nogle finansielle investorer, men at der formentlig ikke ville blive en krone til aktionærerne.
Decodes grundlæggende problem har ganske enkelt været, at selskabet som så mange andre biotek-virksomheder er løbet tør for penge. I Decodes tilfælde fordi det har vist sig, at selv om arvelige fejl i den menneskelige DNA-kode spiller en rolle for blandt andet hjertesygdomme, så er den arvelige forbindelse ganske enkelt ikke stærk nok til, at Decode har været i stand til at finde vejen til effektiv medicin, og dermed penge.
Selskabet forsøgte sig fra slutningen af 2007 også med en tjeneste, hvor private kunne betale for en "DNA-screening", men det blev heller aldrig den store succes, slet ikke økonomisk.
Så dermed er endnu et islandsk eventyr sluttet, og selv om visionerne var store, blev afslutningen så blodig som en islandsk saga.