Selskabet bag stjernespækket dansk e-sporthold vil børsnoteres

Gruppen bag et af verdens bedste e-sportshold vil børsnoteres, inden året er omme for at fortsætte den markante internationale udvikling i en spændende milliardindustri. Aktieanalytikere løfter øjenbrynene.

Astralis Group har høstet store sejre, og nu vil de børsnoteres inden årets udgang. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrzej Grygiel/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden året er omme, kan vi forvente en ny og opsigtsvækkende dansk børsnotering.

Danske Astralis Group, som blandt andet ejer et af verdens bedste Counter-Strike-hold, har nemlig kurs mod stjernerne på den lille børs Nasdaq First North Growth Market, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

»Vi vil investere i at gøre e-sporten og vores egne brands endnu mere interessante for fansene og lettere tilgængelige for et langt bredere publikum. Vi vil fortsætte arbejdet med at bygge de mest vindende hold i verden samt udvikle vores kommercielle platforme,« lyder det fra Nikolaj Nyholm, der er administrerende direktør og stifter af Astralis Group, i pressemeddelelsen.

Selskabet oplyser torsdag formiddag, at man forventer at blive optaget til handel inden udgangen af 2019, og Astralis Group kan dermed blive første danske e-sportsbrand på børsen. Inden længe vil prospekt og tegningsdetaljer blive offentliggjort. Her vil virksomhedens økonomi også blive beskrevet yderligere. Grundet Astralis Groups korte levetid, findes der ingen offentliggjorte regnskaber på nuværende tidspunkt.

Astralis Group er primært kendt for det storvindende hold Astralis, som de seneste år er blevet folkeeje med dets flotte resultater i computerspillet Counter-Strike.

Markant spiller i milliardindustrien

Formålet med børsnoteringen er at forblive en af de ledende spillere i et marked i rivende udvikling. E-sport vurderes ifølge pressemeddelelsen at have 443 millioner aktive fans verden over. Her fremgår det også, at den globale milliardindustri har en årlig vækst på over 20 procent.

»I Astralis Group har vi i dag etableret os som førende inden for udvikling af team brands, forretning og performance, og vores ambition er at skabe nogle af de største underholdningsbrands i verden,« siger Nikolaj Nyholm i meddelelsen.

Counter-Strike-holdet Astralis har flere gange spillet med helt i verdenstoppen af den populære e-sport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin C. Cox/Ritzau Scanpix.

Foruden CS:GO-holdet Astralis hører League of Legends-brandet Origen og FIFA-holdet Future FC under Astralis Group.

Planen med børsnoteringen er klar, fremgår det:

»Vi vil investere i både faciliteter, performance-værktøjer, organisation, mediekanaler og kommercielle platforme, så vi kan bibeholde og udvikle vores position.«

På sigt skal e-sportsforretningen skaleres globalt.

Berlingske har via mail spurgt Astralis om børsnoteringen.

Hvorfor børsnotering frem for private investorer?

»I et marked, der er i kraftig vækst både i Danmark og globalt, er det naturligt for os at søge et bredt ejerskab. Fanbasen i e-sport er typisk 18-34 år, og det er et segment, der både er købedygtigt, men som også har en naturlig forståelse for digitale medier og den verden, vi befinder os i. Det er vores indtryk, at også professionelle investorer i høj grad er begyndt at få øjnene op for potentialet, og ved at søge en børsnotering opnår vi kontakt og dialog med begge grupper. Markedsføringsmæssigt er det også en fordel at lade fans få delejerskab og dermed en mere direkte dialog.«

Hvad er de primære indtægter i selskabet?

»Det vil fremgå af prospektet, men generelt er kommercielle samarbejder som sponsorater og medieaftaler, merchandise og indtægter fra deltagelse i turneringer og ligaer bærende. Vi ser samtidig et stort potentiale i at etablere og videreudvikle direct-to-fan produkter, fysisk og digitalt.«

Hvornår kommer prospektet, og kan I sige noget om den forventede omsætning i første regnskabsår?

»Det kan vi ikke kommentere på nuværende tidspunkt.«

Kan tiltrække nye folk til aktiemarkedet

Aktieanalysechefen i Sydbank, Jacob Pedersen, påpeger, at det kommer til at være en aktie, som kræver stort kendskab til sporten og tro på blandt andet Astralis som hold. Han understreger, at han har begrænset kendskab til forretningsmodellen bag selskabet.

»Man kan sammenligne det med aktier i andre sportsgrene for eksempel fodbold, og der er det kendetegnende, at folk investerer mere med hjertet end med hjernen. Hvis man går efter den store gevinst som investor, så kræver det et meget stort kendskab til det,« siger han.

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, er mere positivt stemt. Han kalder planerne om børsnotering for »superspændende, når vi har en trend, hvor Danmark er i toppen«, uden han vil tage stilling til, om det er noget, investorerne skal springe på.

Han peger han på, at Astralis Groups planer om at gå på børsen kan tiltrække en ny type investorer på aktiemarkedet.

»Det er typisk folk på 40 år og opefter, der er på aktiemarkedet, og den her børsnotering vil måske kunne få en yngre investorgruppe, som normalt ikke tænder super meget på porteføljestrategier og pensionsopsparing, til at blive interesseret i det her, og dermed kan det blive en bagindgang til at investere i aktier,« siger han og tilføjer:

»Set fra et dansk perspektiv er det meget interessant, at man potentielt kan få en ny, anden og yngre investorgruppe.«

Døgnflue? Nej

Rasmus Storm, analyse- og forskningschef hos Idrættens Analyseinstitut, beskæftiger sig til dagligt med blandt andet økonomi i professionel sport. Han peger også på, at det er svært at forudsige, hvordan det kommer til at gå e-sporten:

»Alle kan se, at der sker noget med e-sport. Der vil komme vindere og tabere ud på den anden side, men selv fodboldklubberne begynder jo at involvere sig i det, og det er, fordi de ved, det får en betydning. Hvor meget det bliver, må tiden vise,« siger han.

En anden ekspert i sportsøkonomi Jesper Jørgensen, der er COO og partner i Deloitte Danmark, slår fast, at han ikke tror, at e-sport er en døgnflue:

»Der er helt sikkert stort potentiale i det. Hvis du sammenligner med en dansk fodboldklub, kan de sælge merchandise og TV-rettigheder i Danmark. Det kan Astralis til hele verden. Den globale digitalisering giver dem nogle muligheder, de danske Superliga-klubber aldrig får,« siger han.

Blandt verdens bedste

Det er ikke andet end tre dage siden, at Astralis gik fra at være nummer ét på verdensranglisten til nummer to.

Astralis havde ellers lige generobret førstepladsen tidligere i oktober. Førhen dominerede Astralis ranglisten fra april 2018 til juni 2019.

Astralis hørte tidligere under firmaet RFRSH, som i sommer blev solgt til en investorgruppe, hvor den tidligere stifter Nikolaj Nyholm også var med.

På lørdag spiller Astralis i en udsolgt Royal Arena, hvor 12.000 fans forventes at møde op til Blast Pro Series, som for tredje gang afholdes i København. Det er endnu ikke lykkedes for det danske stjernehold at vinde denne turnering.