Selskaber på jagt efter nye guldkorn

Pensionsselskaberne søger med lys og lygte efter nye investeringsmuligheder for at slippe fri af den lave rente. Skovbrug og infrastruktur er to af mulighederne.

Pensionsselskaberne leder efter guldet. Foto: Leonhard Föger Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gå en tur i godt vejr i den idylliske skov, og se, hvor dine pensionskroner er investeret. Eller kør en tur på landet, og se dig omkring på gårdene. Her kan dine pensionspenge også være investeret i fremtiden.

Med den rekordlave rente er pensionsselskabernes jagt på at få et afkast på andre måder end ved de traditionelle investeringer for alvor gået ind. Der er tale om alternative investeringer.

Det er stadig kun en mindre del af kundernes opsparing, som bliver sat i den nye type investeringer, men andelen er stigende. For pensionsselskaberne gælder det om at finde andre steder at investere pengene end i aktier, obligationer og ejendomme. Med den uhyre lave rente er det ikke mindst obligationer, der kan komme til at drille selskaberne.

De har efter en aftale med regeringen fået lov til at bogføre, at de får en rente på deres meget lange obligationer på 4,2 pct., når vi ser 30 år frem i tiden. Men lige i øjeblikket får de kun omkring én pct., og der kommer til at mangle mange penge i kassen, hvis ikke renten begynder at stige. Investeringer i andre typer aktiver er en anden vej ud af klemmen for pensionsselskaberne.AP Pension har i øjeblikket omkring seks pct. af den samlede kapital under forvaltning placeret i alternative investeringer som skovbrug, solceller og landbrug.

»Alternative investeringer vil fremover spille en større og større rolle, når afkastene på de traditionelle investeringer falder. Kort sagt mener vi, at alternative investeringer er gode og således også, at flere alternative investeringer er bedre,« siger adm. direktør i AP Pension, Søren Dal Thomsen.

Fra pensionsselskaber lyder lidt forskellige strategier for, hvordan de nu placerer pengene. Danica Pension vil over de næste to til tre år gå efter at få investeret op til 15 mia. kr. i danske virksomheder. Nordea Liv & Pension har i en række år haft alternative investeringer for små 16 mia, kr. svarende til ti pct. af selskabets penge under forvaltning.

Nordea har umiddelbart ingen planer om at øge den type investeringer, men skifter til gengæld mellem, hvad de gerne vil investere i.

I dag er der mindre fokus på for eksempel skovbrug og hedgefonde, mens infrastruktur fylder mere. Nordea Liv & Pension er ligeledes begyndt at låne direkte til små og mellemstore virksomheder i Europa. Virksomheder, der gerne vil have et alternativ til bankfinansiering, og som ikke er store nok til at selv at udstede obligationer.

Investeringsdirektør i Nordea Anders Schelde siger, at den store fordel ved de alternative investeringer er, at de giver et højt afkast, og at de ikke følger de samme op- og nedture som ejendomme, aktier og obligationer. Men man får ikke noget gratis og ulempen er, at de er mere illikvide og langt mere komplekse end de traditionelle investeringer.