Selfies og signaturer med iværksætter-rockstjernen Richard Branson

Entreprenør-guruen Richard Branson fløj tirsdag til Odense for at holde tale for 3.200 fynske elever.

Studerende i Odense tog imod Richard Branson, som var han verdens største rockstjerne. Han var da også rigtigt i hopla og hoppede på scenen i fuldt firspring og svarede engageret på de unges spørgsmål.Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bussen til Odense Congress Center er stuvende fuld af unge mennesker. Flere og flere maser sig ind, mens bussen arbejder sig vej ud af byen.

»Hvad er det, der sker? Hvem kommer?« spørger en påstigende pensionist chaufføren. »Det er vist ham igangsætteren Richard et eller andet. Ham der har startet Ryanair.«

Manden, der kommer, er Sir Richard Branson. Iværksætterguru, stifter af Virgin-gruppens vifte af flere end 400 virksomheder og en af verdens rigeste mænd med en formue på mere end 27 milliarder kroner.

Og hvor byens ældre generationer muligvis ikke er helt klar over, hvem han er, ham Richard Branson, er der ingen tvivl hos de unge studerende.

»Alle ved da, hvem han er. Det er jo Richard Branson. Er der virkelig nogen, der ikke ved, hvem han er?« spørger Nina Smith, der læser jura på Københavns Universitet.

Hun er en af de tusindvis af unge entreprenørspirer, der har taget vejen til Odense for at høre den engelske iværksætter tale. De 3.200 billetter til arrangementet har været forbeholdt studerende fra videregående uddannelser og er blevet revet væk.

Rift om pladserne

Da dørene åbnes, vælter det ind med studerende, der vil have en plads på første række. Den enorme sal er proppet af regnvåde unge bænket på rad og række for at se idolet. Da han endelig går på, er der stående bifald, og hujen og råben overdøver nærmest det store lyd- og lysshow.

Richard Branson går direkte til at svare på spørgsmål fra salen. Først er der lidt tøven hos især det kvindelige publikum, men efter kort tid står rækker af studerende klar med spørgsmål til idolet. Der bliver spurgt om alt fra lavpraktiske problemstillinger, man støder ind i som ny iværksætter, til hvad han ser som verdenssamfundets største udfordring. Nogle vil have taget selfies med stjernen, mens andre vil have deres medbragte bøger signeret. Og han deler gerne ud. I øjeblikket har han 16 millioner følgere på sociale medier, og han blogger på livet løs om livet som iværksætter.

»At inspirere og hjælpe unge mennesker til at få succes betyder meget for mig. Det her er en måde for mig at dele ud af mine oplevelser og erfaringer,« siger Richard Branson til det efterfølgende pressemøde.

»Og så er det jo også en måde for mig at få feedback på.«

Arrangementet er en del af byens indsats for at sætte fokus på ungt iværksætteri. Odense har landets højeste andel af studerende. Blandt andet derfor har byrådet sat 100 millioner kroner af årligt til initiativer inden for vækst og innovation. Frem mod 2020 regner byrådet med, at der vil være 43.000 studerende i Odense, og forhåbningen er, at flere af dem fremover vil vælge at starte deres egne virksomheder.

Skal man tro de studerende, kan Richard Branson være med til at rykke ved noget. Flere taler om ham som en stor inspiration, og på vej ud af arenaen siger en ung fyr, at »det her var den bedste halvanden time i mit studie«.