Seks kommuner fyrer TDC: Dækningen er for dårlig

Dårlig mobildækning får seks jyske kommuner til at skifte teleselskab og stille skrappe krav.

Mobildækningen i seks jyske kommuner, heriblandt her i Lemvig, er for dårlig, og nu skifter kommunerne derfor teleselskab. Arkivfoto: Johan Gadegaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks jyske kommuner skifter TDC ud med Telenor for at få bugt med den dårlige mobildækning og håber nu, at den nye aftale også kommer borgerne til gavn.

Herning, Struer, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Skive kommuner har i fællesskab stillet krav om, at mindst 98,5 procent af alle bebyggede matrikler i de seks kommuner skal have mobildækning på både tale og data på 3G- eller 4G-nettet.

»Mobilhuller og dårlig dækning er en del af hverdagen for alt for mange borgere og virksomheder. Det er også en del af den kommunale dagligdag. Mange kommunale medarbejdere har dårlig mobildækning, når de løser opgaver i borgernes hjem, hos virksomheder eller på farten. Det ændrer sig nu,« konstaterer de seks kommuner i en fælles pressemeddelelse.

Solide besparelser

Aftalen med Telenor sikrer dem både bedre dækning og »solide besparelser«.

»Telenor leverer en markant bedre dækning end den eksisterende, og kommunerne kan samtidig glæde sig til en besparelse på mellem 57 og 66 procent i forhold til de nuværende udgifter,« hedder det.


Kommunerne regner med, at borgere og virksomheder som sidegevinst også får bedre mobildækning, ligesom kommunerne lover en bedre kommunal service, efterhånden som mobilhullerne lukkes.

»I dag oplever mange medarbejdere, at de må opgive at hente og sende data eller tale i mobil, når de er på besøg hos borgere og virksomheder,« siger kommunerne.

Minister i samråd

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) var tirsdag i samråd i Folketingets landdistriktudvalg om netop den dårlige mobildækning. Han lovede, at det til nytår vil være muligt at gå ned på den enkelte adresse og se, hvilket mobilselskab der har den bedste dækning, så man kan vælge den rette udbyder. Samtidig vil han drøfte med teleselskaberne, om privatpersoner vil kunne få sat signalforstærkere op for dermed at sikre en bedre indendørs mobildækning i områder, hvor der er problemer.

De seks jyske kommuner har valgt at stå uden for kommunernes fælles udbud via Statens og Kommunernes Indkøb (SKI), som forhandler fællesaftaler hjem, som kommunerne og staten efterfølgende kan tilslutte sig.

De seks kommuners aftale omfatter også fastnettelefoni samt indkøb af mobiltelefoner.

Også Aarhus Kommune har netop indgået aftale med Telenor, som er Danmarks næststørste telekoncern efter TDC. Aarhus Kommunes aftale gælder i tre år med mulighed for et års forlængelse og dækker 15.000 mobilabonnementer, 5.500 mobile bredbåndsabonnementer og 2.300 fastnetlinier. Samtidig bliver Telenor eneleverandør af mobiltelefoner, tavle-PCer og tilbehør.