Sejlergidslers indsamling forbliver ukendt

Foreningen for Langturssejladsens Fremme samlede penge ind til løsesum for de syv danskere sejlere.

Hvad det reelt har kostet at få vristet de syv danske sejlere ud af somaliske piraters klør efter et halvt år som gidsler er lukket land.

Foreningen Til Langturssejladsens Fremme (FTLF) stod for en indsamling til løsesummen.

Og formanden for FTLF Karsten Pennov vil ikke oplyse, hvor mange penge, der blev samlet ind, eller om indsamlingen rakte til løsesummen.

- Der helt lukket land, hvad løsesummen har været, og hvad den kunne have været. Det er Politiets Efterretningstjeneste, familiens advokater og Udenrigsministeriet, der helt styrer det suverænt.

- Jeg kan ikke oplyse, hvad der blev samlet ind, men indsamlingen indgik i den samlede løsesum, siger Karsten Pennov.

De somaliske pirater, der havde taget sejlerne som gidsler, har selv har oplyst, at de fik tre millioner dollar - svarende til knap 16 millioner kroner.

Men det er velkendt, at pirater ofte kan overdrive størrelsen af deres løsesummer for at fremstå som succesfulde.

Ifølge den velunderrettede netavis Somalia Report er løsesummen på de tre millioner dollar for den danske sejlerfamilie med far, mor og tre børn samt deres to unge gaster den største løsesum, der nogensinde er betalt for private sejlerturister.

Sejlerne blev frigivet den 6. september og blev fløjet hjem til Danmark. De fik ikke sejlerfamiliens sejlbåd ING med hjem.

Endnu har ingen af de hjemvendte sejlere fortalt offentligheden noget om deres seks måneders som gidsler hos piraterne.

Fragtskibet M/V Dover, som de danske sejlere blev tilbageholdt på, blev frigivet den 30. september, oplyser EU Navfor - EU's indsats mod pirater.

/ritzau/