SEB tjener mere end Jyske Bank i Danmark

Den svenske storbank SEB kan notere kraftig fremgang i indtjeningen i første halvdel af 2009. Banken tjener for tiden langt flere penge end Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank.

Den svenske storbank SEB tjente knap 450 mio. kr. i Danmark i årets første seks måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins / Reuters
SEB i Danmark tjente i årets første seks måneder 666 mio. svenske kr., eller 446 mio. danske kr., før skat. Det var mere end dobbelt så meget som de 308 mio. svenske kr. som banken tjente i Danmark i første halvdel af 2008.

Resultatet kan sammenlignes med, at Jyske Bank i første halvdel af 2009 tjente 278 mio. kr. før skat, selv om SEB med et udlån i Danmark på ca. 35 milliarder svenske kr. er langt mindre end Danmarks tredjestørste bank.

Den klart bedre indtjening for den svenske bank skyldes i høj grad, at SEB i Danmark kun bogførte tab og hensættelser på 81 mio. svenske kr., mens Jyske Bank måtte afsætte en god milliard danske kr. på den konto.

Fremgang på tre af fire forretninger
SEB i Danmark har ikke længere almindelige detailbankkunder efter man i foråret 2007 solgte hovedparten af sine detailkunder til Roskilde Bank. Forretningen består i stedet af SEB Pension, der primært er det tidligere Codan Liv; SEB Kort, der har udstedt ca. en halv mio. kreditkort i Danmark; Wealth Management, der består af kapitalforvaltning og private banking til velhavende danskere, og SEB Merchant Banking, der omfatter erhvervsbank, investeringsbank og handel med valuta, obligationer og aktier.

Ifølge Peter Høltermand, landechef for SEB i Danmark, er det i høj grad merchant banking-aktiviteterne der har bidraget positivt til indtjeningen, mens der også har været fremgang for pensions- og kortforretningen. Kun wealth management, hvor indtægterne er faldet i takt med aktiekurserne, har været skuffende.

Færre konkurrenter giver kundefremgang
”Ser man bag om finanskrisens umiddelbare effekter er bankmarkedet i Norden lige nu generelt meget interessant, ikke mindst for SEB, der henter størstedelen af sit overskud i Norden. I Danmark har mange af de udenlandske konkurrenter helt forladt scenen på erhvervskundesegmentet, og vi oplever også at flere nationale spillere på markedet holder igen med at øge deres aktiviteter. Vi glæder os derfor over tilgang af nye kunder til SEB samt den resultatmæssige fremgang,” siger Peter Høltermand.

Han tilføjer dog, at en svækkelse af den svenske krona gør, at de danske tal ser noget pænere ud end i virkeligheden. Kronesvækkelsen betyder nemlig isoleret set at omkostningerne er vokset med 15 pct. målt i svenske kr., men også at den samlede indtjening bliver 49 mio. svenske kr. bedre, alene på grund af styrkelsen af danske kroner over for broderlandets valuta.

Forsigtig udlånspolitik
Hensættelserne i SEB Danmark har generelt været lave, bortset fra i fjerde kvartal sidste år, hvor blandt andet leasingkontrakter med Stein Baggers IT Factory-cirkus kostede banken tab på 192 mio. svenske kr.

"Vi har været lidt kedelige under de foregående års optur, og blandt andet ikke været eksponeret mod den overophedede ejendomssektor. Men vi har en eksponering mod private via vores kreditkort, og selv om det stadig ser fornuftigt ud, så er det et område som vi er meget opmærksomme på og følger tæt," siger Peter Høltermand.

Ifølge flere markedsrygter var SEB og Nordea i oktober og november sidste år i et tæt kapløb om at købe FIH Erhvervsbank, efter den islandske ejer Kaupthing var kollapset. SEB's interesse skyldes, at man gerne vil have flere erhvervskunder ind i folden, hvilket kunne ske hurtigt ved at overtage FIH.

Imidlertid endte det med at FIH slet ikke blev solgt, angiveligt fordi de mulige købere stillede så mange betingelser, at salget ikke kunne gennemføres.

12 år i Danmark
SEB er en relativt ny bank i Danmark. Banken kom til København i 1997, hvor man overtog stort set hele obligationsafdelingen fra investeringsbanken Alfred Berg, og der blev også hurtigt opbygget et aktiehus i København, Enskilda, som i dag er Danmarks næststørste aktiehandler.

Via SEB Kort, der blandt andet står bag Diners Club, Magasin- og Illum-kort, Mastercard og Eurocard har SEB en halv mio. kunder i Danmark, mens SEB Pension, der i 2004 overtog Codan Pension, har ca. 300.000 kunder.