Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når der handles med nordiske virksomheder, så er der stor sandsynlighed for, at svenske SEB har en finger med i spillet. Hele 19 handler i Skandinavien har SEB arbejdet på i år, og dermed bringer den svenske bank sig i spidsen som virksomhedernes foretrukne opkøbsrådgiver.
Det skriver Bloomberg.
Til sammenligning har Goldman Sachs og Morgan Stanley, som er verdens førende på dette område, til sammen ydet rådgivning i 13 handler. Arne Due Hansen, som leder SEB’s danske afdeling, understreger overfor Bloomberg, at SEB har planer om at udvide sin corporate finance-afdeling, efterhånden som opkøbsrådgivningen tager fart. Lige nu rummer den afdeling, der står for at rådgive virksomheder i forbindelse med salg og opkøb, 125 medarbejdere.
Læs også: SEB henter dansk chef fra Royal Bank of Scotland
”Jeg er meget optimistisk for 2011. Vi har et hold af ansatte, som har været hos os i meget lang tid, og erfaring er det, kunderne leder efter,” siger Arne Due-Hansen i et interview med Bloomberg.
Gang i handlerne
I år er der kommet 30 pct. flere virksomhedshandler i det nordiske, hvor der er annonceret overtagelser for mere end 280 mia. kr. (svarende til 50,2 mia. dollar). Det er langt mere end i resten af Europa, viser data fra Bloomberg. Her er handlerne kun vokset med 11 pct.
Det giver gode muligheder for SEB, vurderer en analytiker fra Citigroup over for Bloomberg.
Læs også: Her er landets bedste kapitalforvalter
”Alle de store nordiske banker vil have et stykke af opkøbsmarkedet. Det er dog sandsynligt, at SEB vil vokse mere end sine konkurrenter, når opkøbsmarkedet for alvor sætter i gang,” siger Henrik Christiansson således til Bloomberg.
International kamp om Norden
Det er dog ikke lykkedes de skandinaviske banker at få fingre i årets to største handler i regionen. De får nemlig kamp til stregen af udenlandske opkøbsrådgiver, som ser deres snit til at komme ind på markedet, nu hvor der ikke er så meget gang i handlen andre steder i verden. Det betød, at Acergys opkøb af Subsea til knap 14 mia. kr. blev kørt af NM Rothschild & Sons Ltd, mens Barclays Capital styrede Noble Corp køb af FDR Holding til 12 mia. kr.
Læs også: SEB tjener mere end ventet
”De mindre skandinaviske handler blev mere interessante for de store internationale virksomheder, da det globale marked blev sløvt, og det har sat lokale banker som SEB under pres. Men når de store handler vender tilbage globalt, så vil de internationale banker lade Skandinavien i fred,” siger Bo Nordberg, analytiker ved GFI Group i London til Bloomberg.