SEAS-NVE stadig forelsket i Radius: Pengene ligger i kassen

Den andelsejede energi- og fibernetkoncern SEAS-NVEs interesse i det storkøbenhavnske elnet er stadig i live. Et opkøb af Radius vil være et greb i lommen for koncernen, det viser årsregnskabet, som virksomheden offentliggjorde fredag.

Jesper Hjulmand, der er adm. direktør i SEAS NVE. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den andelsejede energi- og fibernetkoncern SEAS-NVE har fredag offentliggjort årsregnskabet for 2018, der viser en prangende bundlinje på 4,5 mia. kroner ud af en omsætning på 7,3 mia. Adm. direktør i SEAS-NVE Jesper Hjulmand melder desuden ud til Berlingske, at virksomheden fortsat er interesset i at sætte strøm til København og omegn.

Der er tale om selskabet Radius, der ejes af Ørsted, og som sidder på det storkøbenhavnske elnet. Jesper Hjulmand er »ærgelig over processen« i forbindelse med udbuddet, hvor politisk og folkelig modvind til et frasalg af infrastruktur til kapitalfonde fik salget afblæst.

»Der var en hel del bydere. Vi har hele tiden sagt, at vi er interesseret, det er en del af vores strategi at vokse og effektivisere. Udfra et teknisk synspunkt er det også et oplagt aktiv for os. Vi er bestemt interesserede – og jeg synes også, vi er relevante til opgaven. Andelsejerformen synes overordnet set oplagt, når det gælder infrastruktur,« siger Jesper Hjulmand.

I slutningen af 2018 kunne der ikke herske tvivl om, at salget af Radius vakte store interesse både nationalt og internationalt. Elnettets monopolstatus blev anset som værende særdeles attraktivt. Men det udskældte salg af DONG-aktier til Goldman Sachs lod til at spøge på venstrefløjen, inklusive Socialdemokratiet og SF, der begge var en del af forliget.

»Jeg er lige så ærgerlig over processen som alle andre. Jeg synes da, andelsejerformen overordnet set er oplagt, når det gælder infrastruktur, derfor er jeg glad for, at aktiviterne fortsat er til salg. Men det må være andres lod at vurdere, om vi er de bedste til opgaven, « siger Jesper Hjulmand.

Stor tilfredshed med regnskabet: Pengetanken bugner

I SEAS-NVE kan de kun være tilfredse med årets regnskab. Egenkapitalen i virksomheden ligger på 23,8 mia.kroner, mens virksomhedens samlede aktiver løber op i over 36 mia. SEAS-NVE har derfor økonomiske muskler til at købe Radius.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har anonyme kilder fortalt, at en plads ved bordet i den afsluttende del af salgsprocessen krævede et såkaldt »indikativt bud« på 2,5 mia. euro, hvilket svarer til ca. 19 mia. kroner. Ifølge Reuters lå de højeste bud i sin tid på mellem 20,2 og 21,7 mia. kroner.

Flere eksperter har, siden salget blev afblæst fra politisk hold, meldt ud, at miseren formentlig har fået den fremtidige salgspris af Radius til at dykke en smule. Færre bud giver lavere priser.

SEAS-NVE har de seneste par år udviklet sig fra at være et traditionelt elselskab, hvor den primære indtjening kommer fra monopolaktiviteter, til en mere kundeorienteret energi- og fibernetkoncern, der satser på at være forgangsvirksomhed på flere grønne områder.

»2018 har været en succes. Vi oplever endnu engang fremgang i både omsætning og indtjening – i milliardklassen vel at mærke. Resultatet er båret af en generelt positiv udvikling i koncernen og et godt afkast på vores finansielle investeringer,« siger Jesper Hjulmand.