Se kortet: Her er vindmøllerne på havet

Danmark har en lang historie med havvindmøller, og faktisk begyndte hele eventyret ud for Lolland for snart 30 år siden. I dag er der flere end ti havvindparker i Danmark.

Havvindmølleparken Vindeby ud for Lolland tages ned efter 25 års tjeneste. Fold sammen
Læs mere

USA. Storbritannien. Tyskland.

Alle store nationer er i gang med at finde ud af, hvordan de kan få erstattet kul og gas og leveret grøn strøm. Et af de bedste bud på det er havvind, der på få år er blevet en kæmpe forretning.

Og hele eventyret begyndte faktisk i Danmark i farvandet ud for Lolland for knap 30 år siden i Vindeby Havmøllepark, der kunne bryste sig af 11 havmøller. Parken blev tilsluttet elnettet i 1991 og var verdens første. Prisskiltet lød på 75 millioner kroner, og møllevingerne snurrede dengang med en diameter på 35 meter.

I dag er diameteren mere end tredoblet, og investeringerne i sektoren skal måles i trecifrede milliardbeløb.

Der er tale om teknologisk kvantespring:

I hele parkens levetid har Vindeby Havmøllepark produceret 243 GWh strøm. Det svarer til, hvad syv af nutidens største havmøller kan producere på bare ét enkelt år.

Vindeby er i dag taget ned, og i stedet kommer den grønne strøm fra godt ti andre parker, men den har alligevel spillet en central rolle.

»Vindeby har været afgørende for at bringe teknologien op i en skala og ned i et prisleje, der gør havvind attraktiv for mange lande, som står foran at skulle erstatte udtjente kulkraftværker med nye, grønne energikilder,« forklarede Leif Winther, der var ansvarlig for Dongs (Ørsted) danske havvindmølleparker.

GRAFIK

Her ligger Danmarks vindmølleparker på havet

Danmark har allerede en lang række havvindparker. Med energiaftalen fra 2018 kommer der tre nye og måske to yderligere på sigt.

Lige nu er der i Danmark godt ti havvindparker. Dertil kommer der mindst tre nye, ligesom myndighederne vil undersøge muligheden for at lave en energiø med hele ti parker.

Den største park, Horns Rev 3, producerer 400 MW og er altså en del større end den park, mange danskere formentlig bemærker, når de kører over Storebæltsbroen – Sprogø, der leverer 21 MW.