Se kortet: Her blev der stiftet flest nye virksomheder i 2019

Der blev stiftet mere end 49.000 nye virksomheder i 2019. Men hvordan fordeler de sig på danmarkskortet?

Martin Thorborg: »Iværksætteri er blevet mainstream.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen/Arkiv

I 2019 blev der stiftet mere end 49.000 nye virksomheder i Danmark repræsenteret af hvert sit CVR-nummer.

Iværksætteri er i høj grad kommet på dagsordenen i Danmark – særligt eksemplificeret ved den enorme opmærksomhed, som DR-programmet »Løvens Hule« tiltrækker. I øjeblikket løber den femte sæson af programmet over skærmen, og det første afsnit samlede hele 767.000 seere foran fjernsynet.

Men der er stor forskel på, hvordan de nye virksomheder fordeler sig på danmarkskortet. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero, der er lavet på baggrund af tal fra CVR-registeret.

Den kendte serieiværksætter Martin Thorborg, der er medstifter og administrerende direktør i Dinero, siger i en pressemeddelelse:

»Iværksætteri er blevet mainstream. Danskerne er vilde med iværksættere, og vi elsker at høre begrejstrede ildsjæle fortælle om lige præcis den dippedut, de har opfundet, og som, de mener, bliver den næste store millionsællert.«

Men hvor er det så, at der oprettes flest nye virksomheder?

Svaret er København.

Sidste år blev der stiftet 10.451 nye virksomheder i hovedstadskommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby. Det svarer til 18,7 nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere, har Dinero kortlagt.

På andenpladsen kommer Københavns omegn, mens nummer tre er Nordsjælland. Der er dog én kommune, som brager igennem med hele 22,9 nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere: Gentofte.

I den modsatte ende af landet finder man stedet, hvor der blev stiftet færrest nye virksomheder i 2019. I Vestjylland blev der således kun stiftet 2.789 nye virksomheder svarende til 11,3 nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere.

Topfem-listen over kommuner lyder således: Gentofte, Hørsholm, Samsø, København og Rudersdal.