Se, hvad teleselskaberne ved om dig

I snart tre år er alle danskeres brug af telefoner og internet blevet registreret, så politiet kan få adgang til oplysningerne.

Nej, de lytter ikke direkte med, men al brug af telefoner og Internet i Danmark registreres i et år. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et år er der samlet 450 milliarder oplysninger sammen om danskernes brug af telefoner og internet - 82.000 registreringer pr. dansker.

Da loven, som er en del af antiterrorpakken, trådte i kraft i 2007, var forventningen »kun«, at det blev 15.000 oplysninger pr. dansker. Al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af internet og elektronisk post er siden 15. september 2007 blevet registreret og skal kunne udleveres - mod at kunne fremvise en dommerkendelse - til Politiets Efterretningstjeneste inden for en time.

Nu lægges der op til, at også alle taletidskort (næsten 20 procent af det danske mobilmarked), al internetadgang fra biblioteker, gratis trådløse net og fra internetcaféer skal omfattes af logningen.

Her er, hvad man i et år tilbage vil gemme om din gøren og færden, så politiet kan bede om oplysningerne – med en dommerkendelse i hånden.

Fastnettelefoner

Nummeret, der ringes fra. Nummeret, der ringes til. Hvornår der ringes. Hvor længe samtalen varer. Selve samtalen overvåges ikke, med mindre politiet aflytter telefonen direkte (og med en dommerkendelse i hånden).

Mobiltelefoner

Nummeret, der ringes fra. Nummeret, der ringes til. Hvornår der ringes. Hvor længe samtalen varer. Hvilken mobilmast samtalen begynder på, og hvilken mobilmast den slutter ved. Også selve telefonens identifikationsnummer (IMEI) skal gemmes. Tidspunktet for, hvornår et taletidskort aktiveres, gemmes ligeledes. Også udlændinge, der bruger mobiltelefonen her i landet, bliver logget.

SMS-tekstbeskeder og MMS-billedbeskeder på mobiltelefoner

Afsenderens nummer. Modtagerens nummer. Hvornår beskeden er sendt. Selve indholdet af beskeden gemmes ikke.

E-post

Afsenderens adresse. Modtagerens adresse. Hvornår beskeden er sendt. Reelt gemmes IP-adressen (»computernummeret«), da e-postadresser let kan forfalskes. Selve indholdet af beskeden gemmes ikke. Hvis f.eks. en TDC-kunde med TDC-adresse skriver til en anden TDC-kunde med TDC-adresse, bliver nettrafikken i TDCs net og skal ikke registreres.

Internet

Hvilke netadresser er besøgt (igen IP-adressen, ikke selve www-adressen). Hvornår er den besøgt. Hvilken MAC-adresse (»computerens CPR-nummer«). Men kun når en TDC-kunde forlader TDCs net, registreres besøgene, og der tages kun stikprøver – rent teknisk hver 500. datapakke. Besøger man f.eks. www.berlingske.dk, vil de mange data, som forsiden består af, udløse een gemt datapakke. Tre timers arbejde på Berlingskes netværk har for denne artikels forfatter betydet, at 91.600 datapakker er sendt af sted og andre 80.400 datapakker modtaget.