Se dit design komme til live i Vietnam

Vietnam formår i år at holde gang i sin vækst. Samtidig er arbejdskraften billig og dygtig, og du kan derfor med fordel lade dit design blive produceret netop her.

Læs mere
Fold sammen
I tekstil- og tøjproduktion. Gaveartikler – eller møbler. Vietnam bliver i stigende grad interessant at vende blikket mod for danske virksomheder, der arbejder med produktion inden for designområdet. Med ivrig og hårdtarbejdende arbejdskraft til langt lavere lønninger end de danske af slagsen samt en vækst, der ser ud til at lande på fem procent i år på trods af global recession, rummer Vietnam særdeles interessante forretningsmuligheder for danske virksomheder. Sådan lyder det fra både Dansk Erhverv og den danske ambassade i Hanoi, som oplever, at mange danske virksomheder opsøger information om muligheder for at outsource hele eller dele af produktionen til Vietnam.

- Lige nu er omkring 100 danske virksomheder til stede i Vietnam, og vi oplever mange henvendelser fra danske virksomheder, der ønsker at vide mere om mulighederne i Vietnam. Landet har da også klaret sig godt igennem en økonomisk turbulent periode og forventes at nå en vækst på fem procent i år, hvilket er flot i en tid med global recession. Derfor er der gode forretningsmuligheder for danske virksomheder, lyder det fra ambassaderåd Erik Ovesen, der leder handelsafdelingen på den danske ambassade i Vietnam.

Allerede interessant

Han peger på, at Vietnam allerede har været interessant som outsourcingmarked en række år – og i dag bliver betragtet som et seriøst supplement til Kina. I Vietnam står de udenlandske virksomheder da også for en tredjedel af eksporten, hvoraf en stor andel er outsourcet produktion. Outsourcing er især attraktivt inden for tekstil- og tøjproduktion, møbler, gaveartikler, plasticprodukter, ICT-services, elektronik og metalindustrien.

- De danske virksomheder er aktive i alle disse sektorer i Vietnam, og vi oplever stor interesse fra virksomheder for at afsøge muligheder nærmere, oplyser Erik Ovesen fra den danske ambassade i Vietnam, som hjælper en række danske virksomheder fra møbelindustrien med opstart i Vietnam gennem Danidas Business-to-Business-program (B2B).

Generelt er Vietnam netop interessant for virksomheder, der arbejder inden for produktion af design. I den forløbne uge holdt erhvervsorganisationen Dansk Erhverv et møde mellem danske designere og den vietnamesiske sammenslutning Vietcraft, som er en sammenslutning af producenter af brugshåndværk. Organisationen repræsenterer 400 vietnamesiske eksportvirksomheder inden for brugskunst. I alt forventer Vietcraft, at der er mere end 2.000 af denne type virksomheder i Vietnam.

Kan det hele

På mødet deltog vietnamesiske virksomheder, som har forstand på kurvemøbler, lakarbejde, broderi og keramik. Det asiatiske land har en bred vifte af kompetencer inden for produktion af brugskunst.

- Stort set alt, hvad de så på messen, kunne de også lave. De genkendte også en del vietnamesiske produkter. Jeg sidder også i det, der hedder Danish Import Promotion Programme, og vi kan se, at Vietnam kan lave alt, fortæller globaliseringskonsulent i Dansk Erhverv, Vibeke Emborg.

Hun peger på, at virksomheder, der ønsker at indgå forretningssamarbejde med en vietnamesisk partner, typisk vil være nødt til selv at besøge landet for at være helt sikre på, at samarbejdet forløber, som det skal.

- Udfordringen er at kommunikere. Det er rigtig svært at lave et design, hvis man ikke kan komme derud, siger Vibeke Emborg.

Du kan søge om at få midler fra Business to Business-programmet, som støtter etablering af langsigtede partnerskaber mellem danske virksomheder og virksomheder i Danidas samarbejdslande. Støtten formidles af Udenrigsministeriet.

Regentparret på besøg

Til november drager det danske regentpar på officielt besøg i Vietnam. I den forbindelse arrangeres også et ekportfremstød, som blandt andet vil fokusere på cleantech, fødevarer og design.
Alle danske virksomheder med et CVR-nummer kan deltage, og de kan finde flere oplysninger på internetadressen www.kortlink.dk/6w3q.