Screening skaber begejstring

Profil Optik har siden april tilbudt alle deres kunder en diabetes-screening. Tjekket tager 20 sekunder, og optikerne er klar til at påtage sig den nye rolle.

RetinaLyze. Robert Birch og de to systemudviklere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I samarbejde med RetinaLyze har Profil Optik siden april testet sine kunder for AMD og Diabetisk Retinopati, som er to øjen­sygdomme, hvor den sidste er tæt knyttet til sukkersyge.

Sundhedstjekket kommer især den ældre målgruppe til gavn, og produktchef Gitte Sørensen, Profil Optik, har oplevet stor begejstring for den ekstra service.

»Det har været en meget stor succes. Kunderne er positive, og vi modtager endda breve fra folk, der takker mange gange for, at vi har opdaget symptomerne, så de har kunnet få en tidlig behandling,« siger Gitte Sørensen.

Optikere har altid kigget efter tegn på øjensygdomme, når de tjekker kundernes syn. Tidligere har det dog været ret svært at udføre i praksis, da tilgangen til øjets nethinde er begrænset.

Især hos ældre mennesker gør de fysiologiske tilstande, at pupillerne er meget små, og det er ikke tilladt for optikere at bruge pupiludvidende dråber, forklarer Gitte Sørensen.

»Førhen udførte vi undersøgelsen med et lavpraktisk håndholdt instrument, hvor man lyste ind gennem pupillen, og på den måde med det blotte øje skulle kunne afgøre, om der var forandringer på nethinden. I dag har vi en certificeret teknologi til at lave analysen meget mere præcist og sikkert,« siger Gitte Sørensen.

Svar inden for to dage

Resultaterne inddeles i tre kategorier – grøn, gul og rød – og hvis kunden befinder sig i det røde område, bliver vedkommende sendt videre til en øjenlæge. Lægerne er knyttet til RetinaLyze og garanterer svar inden for to hverdage.

Statistisk finder Profil Optik tegn på kritiske forandringer i én ud af 50 målinger. Gitte Sørensen understreger dog, at optikerne ikke stiller diagnosen, men blot foretager målingen og sender kunden videre, hvis der er grund til bekymring.

Alle Profil Optiks ansatte er blevet certificeret til at håndtere udstyret og har fået kurser i, hvordan målingerne håndteres og formidles. Gitte Sørensen mener derfor ikke, at der er noget problematisk i, at optikerne supplerer synsprøven med test for øjen­sygdomme og tegn på diabetes.

»Med den viden, vi har om øjenlægernes overbelægning og ventetider, mener vi, at det fint kan være vores lod at lave den ind­ledende screening for at være med til at sortere dem fra, som ellers ville være gået til øjenlæge, fordi de kunne være nervøse for, at der var noget galt,« siger Gitte Sørensen.