Schweizisk valutachok kan koste Saxo Bank 700 millioner kroner

Saxo Bank kommer formentlig til at tage store trecifrede milliontab på schweizerfrancens uventede hop i sidste uge, men banken vil fortsat kunne overholde alle kapitalkrav, meddeler den. Nu venter vanskelige forhandlinger med kunder, der har tabt store beløb og ikke kan betale.

Saxo Bank har efter schweizerfrancens hop skærpet kravene, så investorer nu skal lægge 15 kroner for hver gang, de investerer 100 kroner i schweizerfranc. Der blev ligeledes fastsat skrappere grænser for gearing i september sidste år. Her er Saxo Banks hovedsæde i København i aftenskumringen. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Saxo Bank risikerer at tabe op mod 700 millioner kroner på sidste uges historiske udsving i schweizerfrancen, løber kundernes tab op i langt større beløb. Det står klart, efter at Saxo Bank fredag oplyste om de mulige tab oven på schweizerfrancens himmelflugt.

Schweizerfrancen steg forrige torsdag med cirka 16 procent, da den schweiziske centralbank fuldstændig uventet kappede båndet til euroen og satte valutaen fri. På et tidspunkt var valutaen skudt i vejret med omkring 39 procent over for euroen, før den faldt en smule tilbage.

Den pludselige optur for den schweiziske valuta betød store tab på valutaspekulation for en lang række Saxo Bank-kunder, som ikke kan betale banken, hvad de skylder. Det er disse tab, som ifølge Saxo Bank kan koste banken op mod 700 millioner kroner.

»De 700 millioner kroner er vores estimerede maksimale tab. Men vi håber fortsat, at det bliver mindre,« siger Saxo Banks finansdirektør Steen Blaafalk.

Han oplyser samtidig, at man trods det store potentielle tab fortsat vil overholde alle kapitalkrav fra myndighederne.

Saxo Bank er i fuld gang med individuelle forhandlinger med de tabsramte kunder om at finde afbetalingsløsninger. Berlingske Business har tidligere på ugen beskrevet, hvordan en række berørte kunder i Saxo Bank raser ud og taler om muligheden for sagsanlæg mod banken flere steder på internettet.

Har I ageret ansvarligt, når kunderne taber så store beløb og nu er i gæld til jer?

»Ja, vi har gjort, hvad vi kunne for at være ansvarlige. Men vi strammer alligevel yderligere op.«

Advarsel om ricisi

»Tilbage i september advarede vi om tabs-risici, og vi satte langt skrappere grænser for den maksimale gearing. Indtil september kunne man investere for 100 kroner i schweizerfranc, hver gang man lagde to kroner, men det beløb satte vi op til otte kroner. Det betød, at den maksimale gearing blev sat ned fra 50 til 12,5 gange, når kunderne ønskede at investere i schweizerfranc. Det var der faktisk mange kunder, der var ret utilfredse med, og mange af vores konkurrenter giver mulighed for langt, langt større gearing,« siger Steen Blaafalk.

Men viser eksemplet ikke, at jeres kunder stadig kunne tage alt for store risici?

»Jo, men ingen havde ventet, at sådan noget kunne ske, og nu strammer vi så op igen. Vi bruger samtidig meget energi på at få vores kunder til at sprede deres investeringer, og vi rådgiver meget om de forskellige risici.«

Netop mange Saxo Bank-kunders investeringer for lånte penge betyder, at både den mulige gevinst og det mulige tab forstærkes mange gange. Størrelsen af tabene er kommet bag på de fleste, men der er også kunder i Saxo Bank, der har vundet stort på schweizerfrancens uventede himmelflugt. Steen Blaafalk fremhæver, at Saxo Bank i genne uge har strammet kravene igen, så man for eksempel skal lægge mindst 15 kroner, hvis man vil investere 100 kroner i schweizerfranc.

Tid til at overveje investeringsform

Finansdirektøren siger, at han »godt forstår frustrationen hos kunder med store tab«. Men omvendt mener han, at de kunder, der nu taler om sagsanlæg på nettet »også kan begynde med at tænke igennem, om de selv skulle investere på en anden måde«.

Steen Blaafalk understreger, at selv i tilfælde af, at Saxo Bank må tage det maksimale tab, er der ingen problemer med at overholde myndighedernes krav. Han er ikke chokeret over tabets størrelse, når det sættes i forhold til valutaudsvingets størrelse.

»Jeg har selv stået i spidsen for Trading i rigtig mange år, og jeg kan ikke huske en event, der er så stor og overraskende som denne. EMSens (det gamle valutasamarbejde i EU med det formål at begrænse udsvingene i medlemslandenes valutaer, red.) sammenbrud i først i 1990erne var også en kæmpebegivenhed, men schweizerfrancens kappede bånd med euroen kom langt mere pludseligt. Overraskelsen var enorm for alle,« siger han.

Han oplyser, at han efterhånden har et nogenlunde overblik over kundernes tab på den historiske begivenhed, men han afviser at dele tallene med offentligheden.

Banken vurderer i en meddelelse til den irske børs, hvor Saxos erhvervsobligationer er noteret, at bankens samlede regulatoriske kapital er 1,97 milliarder kroner efter tabene for Saxo Bank A/S og 2,15 milliarder kroner for gruppen. Kapitalkravet er 1,46 milliarder kroner for Saxo Bank A/S og 1,71 milliarder kroner for gruppen.

Den schweiziske centralbank opgav at holde landets valuta på en fast kurs over for euroen efter længere tids opadgående markedspres på schweizerfranc. Presset fra markedet skyldes i høj grad, at Schweiz anses for at være en sikker havn i usikre tider, og mange investorer har søgt tryghed hos den bomstærke schweizerfranc.

LÆS MERE