Schweizisk nationalbank udligner gevaldig valutalussing fra 2015

Den schweiziske nationalbank (SNB) hentede sidste år alt det tabte og lidt mere til hjem igen, efter at banken måtte sluge en valutalussing på 23 mia. schweizerfranc - eller 166,5 mia. kr. - i 2015.

Den schweiziske nationalbank (SNB) hentede sidste år alt det tabte og lidt mere til hjem igen, efter at banken måtte sluge en valutalussing på 23 mia. schweizerfranc - eller 166,5 mia. kr. - i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER KLAUNZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år leverede banken nemlig et overskud på 24 mia. schweizerfranc, og dermed er der igen balance i bøgerne.

Det store tab fra 2015 kom i kølvandet af den voldsomme turbulens i begyndelsen af året, hvor SNB droppede sit loft over schweizerfranc over for euro, hvilket hurtigt styrkede den schweiziske valuta gevaldigt.

Problemet for SNB var i den sammenhæng, at banken de foregående år havde indkøbt enorme mængder af udenlandsk valuta - og solgt schweizerfranc - for at sikre, at den schweiziske valuta ikke bevægede sig uden for det loft på 1,20 schweizerfranc per euro.

- Det bragte valutareserven op på et rekordhøjt niveau. Da SNB i januar 2015 igen lod schweizerfranc flyde frit, medførte det en kraftig styrkelse af den schweiziske valuta. Det gav et stort tab på valutareserven, da beholdningen af udenlandsk valuta blev svækket i forhold til schweizerfranc, skriver Kim Blindbæk, der er makroanalytiker hos Sydbank, i en kommentar.

Da SNB droppede loftet for schweizerfranc, blev valutaen på kort tid styrket til under 1 schweizerfranc per euro, men siden har valutaen stabiliseret sig i et lidt svagere niveau, der dog er et godt stykke over 1,20 schweizerfranc per euro.

Gennemsnittet for schweizerfranc sidste år var således 1,0901 per euro.