Schweizer kæmper for redning af Spies-ejer — og det er langtfra første gang han står i en krisesituation

Schweizeren Peter Fankhauser har i snart fem år været chef for Spies-ejeren Thomas Cook og arbejder på at få en redningsplan i hus for den gældsplagede rejsekoncern. Det er ikke første gang, at veteranen står i en krisesituation. Han begyndte sin karriere i rejsebranchen for godt 30 år siden – med at sætte ild til en konsulentrapport fra McKinsey.

Peter Fankhauser har været koncernchef for Spies-ejeren Thomas Cook siden 2014. Han er veteran med 30 år i rejsebranchen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Peter Fankhauser i 2012 blev sat til at lede den britiske del af rejsekoncernen Thomas Cook, konstaterede han, at den britiske forretning mindede ham om en »schweizisk ost« med alt for mange huller.

Samme år måtte hele koncernen, der i Danmark ejer Spies, ty til en kapitalredning fra aktionærerne.

Syv år senere er det den 58-årige schweizer, der nu som chef for hele Thomas Cook har måttet gå til både aktionærer og kreditorer med hatten i hånden for at strikke en ny redning sammen for den pressede rejsekoncern, som med 178 år på bagen er blandt verdens ældste og største.

I slutningen af august meddelte han, at den kinesiske storaktionær Fosun samt banker og obligationsejere er gået med til en redningsplanke på 900 mio. pund eller omkring 7,5 mia. kr., der samtidig indebærer en opsplitning af Thomas Cook.

Det udløste en del lettelse – Thomas Cook har over 20.000 ansatte i 16 lande og omkring 22 millioner kunder årligt – men endnu er planerne ikke 100 pct. på plads.

Og da det allerede i juli stod klart, at de øvrige aktionærer med planen stort set får udraderet deres aktier – der i forvejen har tabt over 90 pct. af værdien på aktiemarkedet i det seneste år – spåede avisen Evening Standard, at Thomas Cook-chefen er ved at være løbet tør for held og måske snart må takke af.

Ved den lejlighed omtalte Peter Fankhauser planen som »en bitter pille« og en »personlig skuffelse«. Men det er eneste mulighed, efter at selskabet i maj konstaterede et rekordstort milliardunderskud. Et stort gældsbjerg gør det ellers umuligt at finde penge til næste rejsesæson og investere i fremtiden.

Det er langtfra første gang, at schweizeren står i en krisesituation. Kriser syntes han at have fået speciale i at tackle, siden han for godt 30 år siden begyndte i rejsebranchen. Det var i det schweiziske rejseselskab Kuoni og var hans første lederjob som blot 29-årig.

Her vakte han opsigt ved – for øjnene af over 100 filialbestyrere og i sin første uge i jobbet – at gribe en tommetyk rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, som han ikke fandt særlig anvendelig, og sætte ild i den til vild jubel.

Om han hentede denne sans for dramatik fra en fortid som kaptajn for en kampvognsenhed i den schweiziske hær, skal ikke kunne siges. Men han har henvist til militærtjenesten som stedet, hvor han for første gang lærte noget om ledelse.

»Du lærer en ting eller to om at få folk på din side, når du er 20 år gammel og har 50 mand og fire kampvogne at lede.«

Under alle omstændigheder gjorde han indtryk. Senere var Peter Fankhauser omkring det dengang konkurstruede og nu hedengangne tyske rejsebureau og flyselskab LTU, før han i 2001 landede i Thomas Cook-koncernen.

Thomas Cooks firmalogo. Den britiske koncern, der stammer fra 1841, ejer blandt andet Spies-koncernen, der fulgte med overtagelsen af My Travel i 2007. Thomas Cook står nu selv til at få kinesiske Fosun som majoritetsejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas White / Reuters / Ritzau Scanpix.

Da han i 2014 blev topchef for den britiske rejsekoncern, blev han betragtet som et indlysende valg efter at have vendt først den tyske og så den britiske del af koncernen, der dengang var på vej gennem endnu en omstruktureringsplan.

Men efter knap fem år på posten står han altså stadig med store udfordringer, der er blevet forværret af usikkerheden om Brexit.

Han har tidligere udtalt, at Thomas Cook skal fokusere på kvalitet og tilfredse kunder – basalt set at »gå i kundernes flipflopsandaler«. Forrige sommer tog han det nærmest bogstaveligt ved at slå en video op på Twitter, hvor han i flipflops driblede med en fodbold og opfordrede sine kolleger til at gøre det samme.

Der skal dog mere end behændighed med en fodbold og et par flipflops til at få vendt Thomas Cook.