Schweiz og USA indgår aftale om skatteunddragelse

Schweiziske banker og USA er blevet enige om vilkår for, hvordan skattesnyd kan undgås.

Foto: ARND WIEGMANN. Credit Suisse og Julius Baer er blandt andet under efterforskning.
Læs mere
Fold sammen

Schweiz og USA er blevet enige om en rammeaftale, der betyder, at en række schweiziske banker kan slutte fred med USA ved at udlevere oplysninger om udeklarerede konti til USA's myndigheder og betale store bøder, skriver Financial Times.

Aftalen betyder, at de schweiziske banker kan indgå aftaler uden retsforfølgelse, hvis de mener, at de har overtrådt amerikansk skattelov. I så fald vil de blive tvunget til at udlevere oplysninger om deres aktiviteter i USA og betale bøder på mellem 20 og 50 pct. af den samlede værdi af de udeklarerede konti, afhængig af oprettelsesdatoen.

De schweiziske myndigheder har opfordret landets banker til at tage del i aftalen, og i USA byder man aftalen velkommen som en måde, hvorpå skattepenge kan hentes hjem til USA.

»Dette program vil forbedre justitsministeriets muligheder for aggressivt at forfølge dem, som prøver at undgå loven ved at skjule deres aktiver uden for USA,« sagde den amerikanske statsanklager Eric Holder ifølge Financial Times.

USA har jagtet schweiziske banker, siden at UBS blev tvunget til at betale en bøde på 780 mio. dollar i 2009 for at bistå velhavende amerikanere med skatteunddragelse. Den nye aftale vil dog ikke gælde for de fjorten banker, som i øjeblikket er under efterforskning, men i stedet for de godt 300 andre schweiziske banker, som ikke bliver kigget efter i kortene.

Credit Suisse og Julius Baer er blandt andet under efterforskning.