Schlüters konkursbo gemmer på et potentielt guldæg

Den konkursramte advokat Johan Schlüter er medejer af Aporta Digital, som med Vækstfonden i ryggen har udviklet et system, som giver tog- og buspassagerer adgang til film og information på smartphone og tablet. Kurator Boris Frederiksen undersøger nu selskabet nærmere.

Balladen om de forsvundne millioner i sagen om Johan Schlüter Advokatfirma er langtfra overstået. Foreløbig er blandt andre Johan Schlüter blevet erklæret konkurs. Nu kan et lille, succes­rigt IT-selskab måske bidrage med et anseeligt beløb. Arkivfoto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politianmeldte, sigtede og detroniserede advokat Johan Schlüter har tidligere hævdet, at et lille tech-selskab i hans konkursramte koncern kan være så mange millioner kroner værd, at selskabet ved salg kan indbringe de 175 millioner kroner, som han står anklaget for at have svindlet for.

Boris Frederiksen, kurator i konkursboet, er nu i færd med at undersøge selskabet nærmere. Det drejer sig om IT-selskabet Aporta Digital, som er blåstemplet af Vækstfonden, og som Johan Schlüter og hans tidligere partner Lars Halgreen indtil deres respektive konkurser var medejere af.

Nu er håbet, at selskabet kan indbringe millioner til konkurs­boerne efter Johan Schlüter og Lars Halgreen.

Hvem bliver ikke irriteret, når internetforbindelsen pludselig ryger i toget på vej over Fyn midt i en god film eller en mail-korrespondance? Aporta Digital har med et vækstlån fra Vækstfonden udviklet og patenteret en boks, der uafhængig af tilgængelig internetforbindelse giver passagerer i bus, taxi og tog mulighed for at se film, læse bøger eller modtage vigtig information på deres smartphone eller tablet.

Aporta Digital blev stiftet i 2013 af Johan Schlüters advokatpartner Lars Halgreen, Aporta Digitals direktør Jesper Bang-Olsen og det skandaleramte selskab Registrering Danmark, som Johan Schlüter, Lars Halgreen og det sidste blad i trekløveret, Susanne Fryland, ejede, og som har været redskab for den svindel med rettighedsmidler for 175 millioner kroner, som de tre tidligere partnere beskyldes for at have gennemført over for en række danske TV-producenter.

»Vi undersøger i øjeblikket, hvilke muligheder der ligger i Aporta Digital. Vi skal sammen med kreditorerne i konkursboet tage stilling til, hvordan vi bedst håndterer selskabet,« siger kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.

Salg vil kunne dække tabet

Vækstfonden er gået ind i Aporta Digital med en investering i form af et vækstlån på tre millioner kroner. Lånet tager typisk den yderste risiko, når et vækstselskab skal lånefinansieres. Jyske Bank har lånt Aporta Digital fem millioner kroner.

»Selskabet så dagens lys i sommeren 2013, og blot et halvt år senere lykkedes det at patentere IT-løsningen og lave aftaler med potentielle kunder i Indien, Brasilien og USA,« skriver Vækstfonden på sin hjemmeside.

Selskabet har ifølge Berlingskes oplysninger indgået aftaler med en række internationale busselskaber, herunder amerikanske Greyhound, som er i gang med at afprøve teknologien.

»Det koster penge at få fisken i nettet, men det kræver en fisk i nettet at få penge. Virksomheden var helt ny, og uden kunder er det svært at rejse kapital eller få et lån i banken. Derfor var et vækstlån en god mulighed for os. Det betyder, at vi kan markedsføre os internationalt, udvikle demoudstyr, og at vi snart kan udskrive regninger,« udtaler administrerende direktør Jesper Bang-Olsen i en omtale af Aporta Digital på Vækst­fondens hjemmeside.

I dag er flere af aktionærerne i Aporta Digital gået konkurs. Det gælder såvel Anpartsselskabet Lars Halgreen, J. Schlüter Anpartsselskab og JHTS Invest.

De tilbageværende levende aktionærer i ejerkredsen er i dag Dansk Musikerforbund og Registrering Danmark, som er minoritetsaktionærer med omkring ti procent hver. 40-50 procent af aktierne ligger i konkursboerne, som administreres af kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Sidste år indtrådte en amerikansk investor i ejerkredsen med et kontant indskud på 400.000 kroner.

Johan Schlüter har tidligere fortalt om sine forhåbninger til Aporta Digital, som han mener kan indbringe mange penge ved et salg, selv om vækstselskabet i seneste regnskab bogførte et underskud på ti millioner kroner, og revisoren tog forbehold for fortsat drift, medmindre selskabet fik tilført kapital.

»Selskabet kan formentligt sælges til så store penge, at det vil kunne dække det tab, som rettighedshaverne påstås at have lidt,« lød det for nylig i Berlingske fra Johan Schlüter, som ikke ønsker at udtale sig yderligere om selskabet.